Suların çekilmesi sonucu göldeki balıkçı tekneleri karaya oturdu

Suların çekilmesi sonucu göldeki balıkçı tekneleri karaya oturdu
Konya'da suları çekilen gölde balıkçı tekneleri karaya oturdu.

Konya'nın Ilgın ilçesindeki tatlı su gölünde yaşanan kuraklık nedeniyle suların çekilmesi, geçimini balıkçılıkla sağlayan köylülerde tedirginlik yaratıyor.

SU SEVİYESİ 1 METRENİN ALTINA DÜŞTÜ

AA'dan alınan habere göre: Sultan Dağları'nın eteklerindeki derelerle beslenen 27 kilometrekarelik Çavuşçu Gölü, flamingo, pelikan ve balıkçıl gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapmanın yanı sıra sazan, aynalı sazan ve tatlı su kefali gibi balık türlerini de barındırıyor.

Son yıllarda kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle suların çekilmeye başlaması, sazlık ve bataklık alanlarının giderek artmasına yol açtı. Su seviyesi 1 metrenin altına düştüğünde, geçimini balıkçılıkla sağlayan köylüler bu durumdan olumsuz etkileniyor.

aa-20241018-35943936-35943916-konyada-sulari-cekilen-golde-balikci-tekneleri-karaya-oturdu.jpg

Su seviyesinin düşmesiyle karaya oturan teknelerin başında kalan balıkçılar, av sezonunu buruk bir şekilde geçiriyor. Ayrıca göl alanı ve çevresi, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların merası haline geldi ve besiciler, kuruyan alanlarda hayvanlarını otlatmaya devam ediyor.

Göl kıyısındaki Çavuşçu Mahallesi'nde yaşayan 61 yaşındaki Ali Aktaş, çocukluğundan bu yana gölde balıkçılık yaptığını ifade etti. Daha önce su seviyesinin bu kadar düşmediğini belirten Aktaş, "Şimdi su çok az, durum tehlikeli. Göl, iki kaynaktan gelen sular olmasa çoktan kurumuştu. Kayıklar kıyıda kaldı, açılamıyor. Balıkçılık bitme noktasına geldi." dedi.

aa-20241018-35943936-35943915-konyada-sulari-cekilen-golde-balikci-tekneleri-karaya-oturdu.jpg

Aktaş, göl alanında karaya oturan gezi teknesinin durumu özetlediğini vurgulayarak, "Kooperatif başkanı gezi teknesi aldı. Geçen yıl gölde geziliyordu. Misafirleri gezdirmek için alınan bu tekne de nisan ayında karaya oturdu. Sular çekilmeye başladığından beri öylece duruyor." diye konuştu.

Ergün Can da yıllardır gölde balıkçılık yaptığını belirterek, "Bu yıl göl bitik. Buharlaşmayla su gitti, balıkçılık da bitti. Daha önce de su çekiliyordu ama bu kadar olmamıştı. Ot olmuyordu, seviyesi derindi. Şimdi su orta tarafta 1 metrenin altına düştü. Göl de ağ atacak yer yok. Kayıklar da gitmiyor. Vahşi sulama yapılıyor. Yağış yok, kurak gidiyor. Köylünün 10 kayığı var, hepsi karaya oturdu." ifadesini kullandı.

aa-20241018-35943936-35943912-konyada-sulari-cekilen-golde-balikci-tekneleri-karaya-oturdu.jpg

Can, kayıkların göle açılması için su seviyesinin artması gerektiğine dikkat çekerek, "Bahar aylarında su 4 metre seviyesindeydi. Şu anda içler acısı bir durum. Balıkçılık bitme noktasına geldi. Eskiden tekne başına 200-300 kilogram balık oluyordu." dedi.

aa-20241018-35943936-35943911-konyada-sulari-cekilen-golde-balikci-tekneleri-karaya-oturdu.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.