Tarımsal Üretim Planlamasında Konya'daki bu ilçeler ilave destek alacak

11 ilin 52 ilçesinde sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi üreten çiftçilere Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave su kısıtı desteği ödenecek.
Yeni Tarımsal Üretim Planlamasında Konya'da su kısıtı olan; Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Tuzlukçu ilçelerinde üreticilere ilave destek verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “su”yu merkeze alan Tarımsal Üretim Planlamasıyla hangi alanda hangi ürünü ne kadar ve nasıl üretilmesini gerektiğini program dahilinde ortaya koyuyor. Buna göre temel desteği planlamaya uyan üreticiler alacak. Uymayan üreticiler ise desteklerden mahrum olacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünler; buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ve yem bitkileri ürün gurubuna ilave destek verilecek.
SU KISITI OLAN İLÇELERE İLAVE DESTEK
Bakanlık tarafından yer altı sularının tarımsal kullanım açısından yetersiz olduğu belirlenen 11 ilin 52 ilçesinde sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi üreten çiftçilere Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave su kısıtı desteği ödenecek.
Su kısıtı olan ilçelerde temel desteğin yanı sıra planlı üretim desteği, su kısıtı desteği, sertifikalı tohum kullanım desteği ve katı organik desteği verilecek. Buğdayda dekara 1.149,24 lira, arpaya 1.149,24 lira, yağlık ayçiçeğine 1.222,44 lira ve dane mısıra 685,64 lira destek verilecek. Sulu tarlalarda 4’lü münavebe uygulanacak. Kıraç alanlarda ise 3’lü münavebe uygulanacak.
ÜRÜN AYNI TARLAYA 3 KEZ ART ARDA EKİLMEYECEK
Bir ürün aynı tarlaya 3 kez art arda ekilmeyecek. Mısır ve patates bir parsele 4 yılda 1 kez ekilecek. İkinci ürün olarak silajlık mısır ve dane mısır ekilmeyecek. Su kısıtı olmayan ilçelerde buğdaya dekar başı 807,64 lira, arpaya yine 807, 64 lira, yağlık ayçiçeğine 929,64 lira ve dane mısıra 685,64 lira ödenecek. Bir ürün aynı tarlaya 3 kez art arda ekilmeyecek.
BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ MODEL
• Bitkisel üretim destekleri ilk defa üretim döneminden önce ve üç yıllık olarak açıklandı.
• 21 başlıkta verilen bitkisel üretim destekleri üç başlığa (Temel Destek, Planlı Üretim Desteği, Üretimi Geliştirme Destekleri) indirildi.
• Temel girdi maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrılarak her bir kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı destek katsayısı dekara 244 TL olarak açıklandı. Birim destek katsayı değeri, her yıl mazot ve gübre fiyatlarındaki artış oranları dikkate alınarak güncellenecek.
• Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere (buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ve yem bitkileri ürün gurubuna) ilave destek verilecek.
• Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.
• Kamu tarafından ıslah edilen yerli ve millî sertifikalı tohumla üretim yapanlar ilave destek alacak.
• Süt havzası olarak belirlenen 10 ilde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkileri üretimine yüzde 50 ilave Planlı Üretim Desteği verilecek.
HAYVANCILIK ÜRETİMİNDE YENİ MODEL
Hayvancılık üretim destekleri üç yıllık olarak açıklandı.
• 12 ana başlık ve 22 kalemden oluşan hayvansal üretim destekleri iki temel başlık altında (Temel Hayvancılık Destekleri ve Ürün Geliştirme Destekleri) yedi kaleme indirildi.
• Her bir destek için temel destek tutarı belirlendi. Temel destek tutarları ve katsayılar her yıl güncellenecek.
• Aile işletmelerine temel destek kadar ilave destek verilecek.
• Kadın ve genç yetiştiriciye ilave destek sağlanacak.
• Planlı üretim bölgelerinde uygun üretim yapanlar ilave destek alacak
. • Birinci derece tarımsal örgüt üyesi yetiştiricilere ve gezginci arıcılık yapanlara ilave destek verilecek.
• Aile işletmesinde doğup besi süresini aynı işletmede tamamlayan erkek sığırlar ile hastalıktan ari işletmelerde doğan dişi buzağılar için Temel Hayvancılık Desteği kadar ilave dört katı destek sağlanacak.
• Küçükbaş destekleri ilk defa kuzu ve oğlaklar için ödenecek.
SU KISITI OLAN İLÇELER
Bakanlık tarafından yer altı sularının tarımsal kullanım açısından yetersiz olduğu belirlenen 11 ilin 52 ilçesinde sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi üreten çiftçilere Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave su kısıtı desteği ödenecek. Böylece mazot ve gübre maliyetinin tamamı karşılanmış olacak. Yer altı sularının tarımsal açıdan yetersiz olduğu iller ve ilçeler:
- AKSARAY: Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Merkez, Sultanhanı
- ANKARA: Bala, Haymana, Gölbaşı, Şereflikoçhisar
- ESKİŞEHİR: Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık, Sivrihisar
- HATAY: Kumlu, Reyhanlı
- KARAMAN: Ayrancı, Kazımkarabekir, Merkez
- KIRŞEHİR: Boztepe, Mucur
- KONYA: Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Tuzlukçu
- MARDİN: Artuklu, Derik, Kızıltepe
- NEVŞEHİR: Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir
- NİĞDE: Altunhisar, Bor, Çiftlik, Merkez
- ŞANLIURFA: Viranşehir
MAZOT DESTEĞİ
Temel Destek kapsamında mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i ödenecek.
Mazot ve gübre desteği yeni destekleme modelinde Temel Destek başlığı altında ele alındı. Temel Destekle tüm ürünlerde mazot maliyetinin yüzde 50'si, gübrenin ise yüzde 25'i karşılanmış olacak. Planlı Üretim Desteğinde ise planlama kapsamındaki ürünlere Temel Desteğe ilave yüzde 50 mazot ve yüzde 25 gübre desteği verilecek. Böylece planlama kapsamındaki ürünlerde mazotun tamamı ve gübrenin yarısı destekle karşılanacak. Planlama kapsamındaki ürünleri (arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi) su kısıtı havzalarındaki sulu tarım arazilerinde üretenler, yüzde 50 ilave gübre desteği daha alarak mazot ve gübre maliyetlerinin tamamını destekle karşılamış olacaklar.
HAYVANCILIK DESTEĞİ
• Buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş.
- Aile işletmesinde doğan buzağı/malak için ilave 1.000 TL/baş.
- Kadın ve genç yetiştiricilere buzağı/malak için ilave 700 TL/baş.
- Ari işletmede doğan dişi buzağı için ilave 4.000 TL/baş.
• Kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş.
- Aile işletmesinde doğan dişi kuzu/oğlak için ilave 200 TL/baş
- Kadın ve genç yetiştiricilere dişi kuzu/oğlak için ilave 140 TL/baş
• Arıcılık için üretici/yetiştirici örgütlerine üye olanlara 100 TL/kovan, üye olmayanlara 80 TL/kovan .
• İpekböceği için 1.000 TL/kg.
• Besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş.
- Aile işletmesinde doğup kesime kadar beslenen hayvana ilave 2.000 TL/baş.
• Tiftik üretimi için 80 TL/kg.
- Birinci derece tarımsal örgüt üzerinden sözleşmeli üretilen tiftik için ilave 80 TL/kg.
ERKEK SIĞIR DESTEĞİ NASIL SAĞLANACAK?
Yeni modelde besilik erkek sığırlara temel destek 500 TL/baş'tır.
Temel Destek şartlarını karşılayan üreticilere aşağıda yer alan kriterlere göre farklı katsayılar uygulanarak ilave destek verilecek:
• Besi süresini doğduğu işletmede tamamlamış ve aile işletmesinde bulunan hayvanlar için ilave dört katı,
• Tüm kadın üreticilere ve 41 yaşından gün almamış erkek üreticilere yüzde 30,
• En az 270 kg elde edilen sütçü ırk ve melezleri için yüzde 60,
• En az 300 kg elde edilen kombine ırk ve melezleri için yüzde 80,
• En az 320 kg elde edilen etçi ırk ve melezleri için yüzde 100,
• Birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan üreticilerin hayvanları için yüzde 20 oranında ilave destekleme uygulanacak.
HAYVANSAL ÜRETİM FAALİYET PLANLAMA BÖLGELERİ
- Planlı üretim bölgelerinde buzağı/malak yetiştiricilerine Temel Desteğin yarısı oranında (500 TL/baş) ilave destekleme yapılacak.
- Çiğ süt desteklemesinde ise süt üretim bölgesindeki üreticilere ürettikleri her litre çiğ süt için Temel Desteğin yüzde 40’ı oranında ilave destek verilecek.
- Planlı üretim bölgelerindeki yetiştiriciler için hazine destekli, faiz indirimli kredi kullanımlarında ilave yüzde 20 faiz indirimi sağlanacak.
SÜT HAYVANCILIĞI: Çorum, Amasya, Tokat, Elâzığ, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş
BESİ HAYVANCILIĞI: Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van
KANATLI ETİ ÜRETİMİ: Adana, Adıyaman, Amasya, Bingöl, Çorum, Elâzığ, Gaziantep, Giresun, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sinop, Tokat.
Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.