TEMAD Konya Şubesi’nde tarihi eser kaçakçılığı konuşuldu

TEMAD Konya Şubesi’nde tarihi eser kaçakçılığı konuşuldu
 Editör
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Konya Şubesi tarafından her hafta düzenlenen "Çarşamba Sohbetleri"nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Hüseyin Muşmal oldu.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Konya Şubesi tarafından her hafta düzenlenen "Çarşamba Sohbetleri"nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Hüseyin Muşmal oldu. Programda yurt dışına kaçırılan tarihi eserlere değinen Muşmal, Osmanlı Devleti’nde 1884 yılına kadar eski eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan bir kanunun bulunmadığını belirtti.

1-3.jpg

Konya ve çevresinden kaçırılan eser sayısının yaklaşık 400 olduğunu tahmin ettiğini ifade eden Muşmal, “Sadece Almanya değil, Danimarka’da bile Akşehir’de bulunan Seyit Mahmut Hayrani Türbesi’nden çalınmış sanduka var. Karaman’daki camilerden çalınan rahleler, Konya Selçuklu Sarayı’ndan götürülen çiniler ve birçok etnografik eser Avrupa’daki müzelerde sergileniyor” dedi.

2-5.jpg

Özellikle Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde Konya adına ayrılmış bir bölüm bulunduğunu belirten Muşmal, burada Konya’dan götürülen halılar, Kuran rahleleri ve çini mozaiklerin sergilendiğini söyledi. “Bu müzenin en dikkat çeken eserlerinden biri Beyhekim Mescidi’nin mihrabıdır. 1908-1909 yıllarında kaçırıldığı anlaşılan bu mihrap için 1991’de resmi girişimler başlatıldı ancak hala olumlu bir sonuç alınamadı. 2010’lu yıllardan itibaren Konya Büyükşehir Belediyesi de kamuoyu oluşturmak adına Bakanlık çalışmalarını desteklemeye başladı. Bu konuyu 2011’den itibaren yakından takip ediyorum. Beyhekim Mescidi’nin mihrabını geri istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.