Toptaş: Konya’nın en büyük başarıları hentboldadır
Konya’nın en çok milli sporcu yetiştirdiği ve en büyük uluslararası sportif başarıları elde ettiği Hentbol sporunun Konya’daki gelişimi, yeri ve önemi Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin düzenlediği panelde konuşuldu. Türk hentbolunun efsanevi Antrenörü Ahmet Toptaş ile Namık Kul, Murat Çaycı ve Murat Erpolat, Hamdi Tiryaki ve Hasan Basri Çevik’in konuşmacı olduğu panelde Konya’nın geçmiş dönem milli sporcuları Korer Koral, Temuçin Aydınlıoğlu, Boğaç Üner, Murat Akpınar, Cem Danyal Arslan ve Şevket Altuğ Taşdemir’de video röportajlarıyla seslendi.
İl Halk Kütüphanesi Salonundaki toplantının açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Nilgün Çelebi, Türkiye’de Hentbol Federasyonunu kuran kişi olan Yaşar Sevim ile çalışma arkadaşı olduklarını hatırlatarak “Kendisini saygıyla anıyorum. Kıbrıs’tan gelip Adıyaman’da deprem sırasında enkaz altında kalan hentbolcu, öğrenci ve Antrenörler ile Konyalı milli hentbolcu Cemal Kütahya’nın da önünde saygı ile eğiliyor, Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Programın organizasyonunu yürüten gazeteci Mustafa Güden’de 1976’da Federasyonu kurulan hentbolun 1978’de Mazhar Vardar tarafından Konya’da oynatılmaya başlandığına işaret ederek “Ahmet Toptaş hocanın Konya’ya dönmesiyle Konya Anadolu Lisesi hentbolun taşıyıcı gücü olmuş ve bu okuldan yetişen sporcular gerek okul, gerekse kulüp bazında büyük başarılara imza atmışlardır. Nüvesi Konya Anadolu Lisesi olan YSEspor katıldığı 1. Ligde bir sezon oynayıp hem Ligi ikinci bitirmiş, hem Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupasını kazanarak Avrupa Kupalarına katılma hakkını elde etmiştir. Bu, Konya’nın kulüpler bazında elde ettiği hem ulusal hem de uluslararası en büyük başarı olarak tarihe kaydolmuştur” dedi.
Panelistlerin konuşmalarından önce Beşiktaş’ın Konyalı Antrenörü Korer Koral ile Konyalı eski milli sporcular Temuçin Aydınlıoğlu, Boğaç Üner, Murat Akpınar, Cem Danyal Arslan ve Şevket Altuğ Taşdemir’in video konuşmaları perdeye yansıtıldı. Eski öğrencilerinin kendisi hakkındaki sözleri üzerine Ahmet Toptaş duygu dolu anlar yaşadı.
“Çalıştığım sporcuları hepsi zeki insanlardı” diyerek sözlerine başlayan Toptaş “Başka bir takıma beş antrenmanda verebileceğinizi benim çocuklarıma iki antrenmanda öğretmek mümkün oluyordu. Özveriliydiler ve başarı için büyük gayret gösterdiler. Neticede hepsi hem spor hayatlarında hem de iş hayatlarında çok iyi seviyelere geldiler” dedi.
Oyun kurgularını da anlatan Toptaş, “Sahada bütün planlarımız güzel işliyordu ama set üzerinde atış yapamıyorduk. Bunun için kaleci Murat’ı serbest atışlarda ileri çıkardık. Baktık ki başarılı oluyoruz, kaleyi boş bırakarak Murat’ı sık sık hücuma çıkardık ve bize çok gol kazandırdı. Bunu Avrupa maçlarımızda da uyguladığımız için hentbol literatüründe de yer buldu” dedi.
Bir Konyaspor-İdmanyurdu maçı öncesinde 25 bin seyirci önünde, 1 nolu sahada hentbol çizgileri de çizilerek gösteri maçı oynadıklarını ve bunun Türk hentbol tarihinin rekor seyircili maçı olduğunu anlatan Toptaş “Konya’da güzel bir hentbol atmosferi oluşturmuştuk. Bugün imkânların geliştirilmesi halinde başarıların devam edebileceğini söyleyebilirim” diyerek konuşmasını tamamladı.
Moderatörlüğünü Hasan Basri Çevik’in yaptığı programda ikinci konuşmacı olan Öğretim Görevlisi Namık Kul ise “Ben Ahmet Hocanın değil ama kardeşi Mesut Toptaş’ın öğrencisiyim. Ve Gazi Lisesinin de kaliteli bir hentbol takımı vardı. Konya’nın milli takımlara en çok sporcu verdiği branş da hentboldur. Çok iyi bir jenerasyonduk ama Liseden sonraki aşamada kulüplerin organize olamaması, ilgi göstermemesi Üniversite seviyesindeki çocuklara sahip çıkamamasından dolayı Konya’da hentbol daha ileriye gidemedi. Selçuk Üniversitesi bu branşta Türkiye şampiyonluğunu elde etti. Sporculara sahip çıkılsa başarının devam etmesi mümkündü” dedi.
Yönetimindeki Bayan hentbol takımıyla büyük başarılara imza atan Murat Erpolat ise hentbola başlama sürecini ve okulda hentbol branşını oluşturma süreciyle ilgili bilgiler verdi. Erkek takımı oluşturmaya çalışırken kız öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyen Erpolat “Yenile yenile yenmesini öğrendik. Okul takımlarında oluşturduğumuz jenerasyonlarla önce bölgesel lige sonra 2. Lige katılmayı başardık. Ardından Play Off’tan 1.Lige çıktık ama imkânsızlıklar sebebiyle düştük. Şu ana kadar da 2. Ligde namağlup lideriz ve Play Off’u garantiledik” dedi.
Ahmet Toptaş’ın TED Kolejinde oluşturduğu takımda yer alan Hamdi Tiryaki ise “Hentbola Ahmet Toptaş hocamın görev yaptığı Küçük Dev Adamlar projesinde başladım, TED Kolejinde devam ettim. Öyle zannediyorum ki Ahmet hocamla en uzun süre çalışan grup biziz. Çünkü biz ilkokul 4. sınıfta toplandık ve Lise eğitiminin dört yıla çıkarılmasıyla dokuz yıl çalışıp Ahmet Toptaş Hentbolcu fabrikasının son mahsulleri olduk. Türkiye Şampiyonu olup Dünya Liseler Şampiyonasına katıldık. Milli Takımlara en çok sporcu gönderen hentbol bu kadar geri planda kalmamalı” dedi.
Hasan Basri Çevik ise 1992’de Danimarka’daki Dünya Liseler Şampiyonasına gittiklerini kaydederek “Orada biz yedinci olmuştuk. Bizden sonrada Hamdi’lerin yer aldığı takım yine Danimarka’ya gitmişti” diyerek son sözü Antrenör Murat Çaycı’ya verdi. Toptaş’ın ilk antrenmanda kendilerine uzun yılların detaylarını da veren bir plan anlattığına dikkat çeken Çaycı “Hocam o gün bize hangi yıllarda nerelere geleceğimizi, hangi başarıları elde edeceğimizi, okuldan sonra neler yapabileceğimizi anlattı ama o gün öğrencilerin yarısı Ahmet Hocama inanmamıştık. Çünkü o güne kadar hiçbir öğretmenimiz bize bu kadar uzu süreli bir hedef çizmemişti. Zaman içerisinde Hocamın haklılığını ve uzun vadeli planlar yapmasının faydalarını gördük” dedi.
Günümüzde Konya’da hentbolda faaliyet gösteren okul ve kulüp sayısının çok az olduğuna vurgu yapan Çaycı “Lig düzenleyemediğimiz için iki satır yazıyla gruplara takım gönderiyoruz. Bu kadar hentbol geçmişi olan bir şehirde bizim bunu aşmamış gerekiyor. Konya merkezde 40’ın üzerinde spor salonu var ve bunun beş ya da altısı hentbol için uygun ölçüye sahip. Selçuklu Belediyesi’nin Yazır Salonunu dönüşümlü kullanıyoruz ve biz çok büyük tesis eksikliği çekiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.