Trafik kazasında kalçası kırılan hasta takılan protezle yürümeye başladı

Trafik kazası sonucu kalçası kırılan kazazede, total kalça eklem protezi ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. 

Konya Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Ziya Karaca, Kütahya'da bir yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası kalça kırığı oluşan 26 yaşındaki kazazede Zarif Akyıldız'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi.
Op.Dr. Karaca, "26 yaşındaki erkek hastamız yaklaşık bir yıl önce trafik kazası sonucu sağ kalçada kırık ve çıkık nedeniyle hastanemize başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde sağ kalçada kırıklı-çıkıklı (asetabulum kırığı ve kalça çıkığı) tespit edildi. Takiplerinde femur başında gelişen avaküsler nekroz nedeniyle ağrıları artan hasta tekrar başvurdu. Asetabulum kırığına cerrahi işlem olarak açık redüksiyon internal fiksasyon dediğimiz plakla osteosentez yapıldı. Hastamız ameliyattan 45 gün sonra yürümeye başladı. Daha sonra femur başında gelişen oma kemiği denilen femur başında avasküler nekroz nedeniyle kalça ağrıları arttığı için hasta bize tekrar başvurdu. Hastamıza dün total kalça eklem protezi ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamız ameliyattan yaklaşık 12 saat sonra kalkıp yürümeye başladı. Şuanda genel durumu gayet iyi, ağrıları bitti. Hastamız istenilenin üzerinde bir performansla yürümeye başladı. Bir aksilik olmaması durumunda yarında hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz" dedi.

"Yeni gelişen teknoloji ile eklem protezleri daha uzun ömürlü"
Yusuf Ziya Karaca, ameliyat kadar fizyoterapininde önemli olduğunu belirterek, "Genç yaş grubunda da olsa artık yeni gelişen teknoloji ile eklem protezleri daha uzun ömürlü ve daha kilolu hastalarda yapılabilmekte. Eskiden halkımızın bildiği protezlerin ömrü var gibi kanılar yavaş yavaş ortadan kalkmakta. Bu tür müdahaleler yani diz, kalça, dirsek, omuz ve ayak bilek protezleri hastanemizde başarıyla uygulanmakta. Deneyimli ekibimiz sayesinde bu ameliyatları sık sık gerçekleştirmekteyiz. Hastamızın fizik tedavi sürecinde kalça protezleri, genellikle hastalar ameliyattan hemen sonra mobilize oluyorlar. Fizyoterapist eşliğinde yürüyüşlere başlıyor. İlk önce birkaç adım atarak başlıyor genel durumu iyi olan genç hastalarımızda, bu mesafeyi artırıyoruz. Ancak cerrahi bölgenin yani ameliyatın yapıldığı yerin durumuna göre yasak olan birkaç hareketi var. Yaklaşık 6 ay kadar bu hareket kısıtlılığını öneriyoruz. Buna uymadığı durumda eklem, dislokasyonu dediğimiz protezin yerinden çıkması gibi komplikasyonlarla karşılaşabiliyoruz. Bu açıdan rehabilitasyonun işi bilen, iyi bir fizyoterapist, fizik tedavi ekibi tarafından takip edilmesi ameliyat kadar önemli. Bu yönde hastalarımızın yürüyüş mesafesi genel durumuna göre ağrıya göre karar veriyoruz. Yani her hasta için standardize edilemiyor. 70 yaşındaki bir hastayla 30 yaşındaki bir hastanın yürüyüş mesafesi tabiki aynı olmaz. Buna hastanın durumuna göre karar veriyoruz. Bu rehabilitasyon sürecine genelde 8-12 hafta arası devam ediliyor ve 6. ayın sonunda hasta eski aktiviteleri dönebiliyor. Hastamız ağır işlerde de çalışabilir, uzun süre ayaktada kalabilir. Hafif tempolu yürüyüş, koşu bunları da yapabilir. Şuanki implantların dizaynı, stabilitesi, sağlamlığı bu tür hareketlere izin verecek şekilde geliştirildi ve gelişmeyede devam ediyor" diye konuştu.

- Ameliyattan sonra yürümeye başladı
Nakliye işinde uğraşan ve Kütahya'nın Simav ilçesinde gerçekleşen trafik kazasında kalçası kırılarak başarılı geçen protez ameliyatından sonra yürümeye başlayan Zarif Akyıldız ise, "Bundan 1 yıl önce Kütahya'da Simav'da trafik kazası geçirdim. Araba ile kafa kafaya çarpıştık, kalça kemiğim kırıldı. Ordan Kütahya Devlet Hastanesine kaldırdılar. Durum ağır olduğu için bu ameliyatı yapacak hastane bulamadılar. Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçtiler en son Konya Hospital çıktı. Buraya geldik ameliyat olduk, gayet iyiydi sonradan bazı sorunlar çıkmaya başladı. Onları düzeltmek için Yusuf hocamızla ile görüştük, sağolsun o da yardımcı oldu. Allah'a şükür şimdi iyiyim, kalça protezi ameliyatı oldum" dedi.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar