‘Transmedya Hikayeciliği’ Çalıştayı Başladı
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından gerçekleştirilen ‘İletişimde Yeni Teknolojiler: TRANSMEDYA HİKAYECİLİĞİ Çalıştayı’ başladı. TÜBİTAK’ın desteğiyle ‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’ kapsamında gerçekleştirilen ‘Transmedya Hikayeciliği Çalıştayı’ Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Çalıştayla, Türk-Alman reklam ve pazarlama dünyasında yeniliklerin ortaya konularak, kullanım ve uygulama örneklerinin incelenmesi, akademik anlamda yeniliklerin müzakere edilmesi ve gerçekleştirecek atölye çalışması ile İletişim Fakültesi öğrencilerinin Transmedya'yı doğrudan deneyimlemesi amaçlanıyor. 2 gün sürecek olan çalıştayda, Transmedya’nın reklam ve pazarlama dünyasına getirdiği yenilikler değerlendirilerek, Almanya ve Türkiye'deki durumu tartışılarak kullanım ve uygulama örnekleri incelenecek.
Konya Rixos Hotel Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kalender, Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Karaçor, öğretim üyeleri, Alman ‘Transmedial’ kuruluşunun temsilcileri, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
REKLAMCILIK BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTI
Çalıştayın açılında konuşan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Karaçor, “Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmeleri sonucu iki ülke arasındaki bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında işbirliği potansiyelinin yüksek olması dolayısıyla 2014 yılının ‘‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’ olması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda TÜBİTAK BİDEB “2223-Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı” çerçevesinde Almanya Transmedial Kuruluşu’yla ortaklaşa gerçekleştirilen çalıştayda bilgi ve iletişim eknolojileri
alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeler hedeflenmektedir. Türkiye’de ilk kez Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, Türk ve Alman pazarlama sektörü temsilcilerini, akademisyenlerini ve öğrencilerini bir araya getirerek; Transmedya’nın reklam ve pazarlama dünyasına getirdiği yeniliklerin ortaya konması, kullanım ve uygulama örneklerinin incelenmesi ve akademik anlamda yeniliklerin müzakere edilmesi amaçlamaktadır. “ dedi.
“TÜRKİYE’DE TÜBİTAK DÜZEYİNDE DESTEKLENEN İLK PROJE”
Çalıştayın açılışında Transmedya ile tanışıklığı hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, “Bu konudaki bilimsel tartışmaları, açıklamaları alanında uzman olan katılımcılarımızdan dinlemek istiyorum. Transmedya konusunda Türkiye’de TÜBİTAK düzeyinde desteklenen ilk proje olması dolayısıyla bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. 2 gün boyunca Transmedya alanında yapılacak tartışmaların bilim dünyasına ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından ‘Transmedya Hikayeciliği’nin gelişimi, dünyadaki kullanım alanları ve düzeyi hakkında bilgilerin verildiği panele geçildi. Projenin Alman ortakları Patrıck Moller, Dorothea Martin ve Phılıpp Zımmermann’ın konuşmacı olduğu panelde Turizm Fakültesi Araştırma Görevlisi Şeyda Sarı çevirmen olarak katıldı.
TRANSMEDYA HİKAYECİLİĞİNİN GELİŞİMİ ANLATILDI
‘Transmedya Hikayeciliği’ ve gelişimi hakkında konuşan Phılipp Zımmermann, “Bugün burada olmaktan onur duyuyorum. Transmedya terimini daha iyi anlamak için İntermedya terimini tam anlamıyla bilmemiz gerekiyor. İntermedya kavramının ilk kez 1966 yılında Dick Higgins tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Daha sonra bu alanda ortaya çıkan gelişmelerle birlikte Transmedya ortaya çıkmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkan Transmedya Hikayeciliği, bir hikaye evreni yaratarak bu hikayeyi farklı iletişim kanallarında süreklilik sağlayacak şekilde konuşturma yöntemidir. Kendine özgü hikâyeler ile mesajın iletildiği, mesajın ulaştığı kişinin bu hikayenin tüketicisi, anlatıcısı ve üreticisi olduğu, uzun vadeli ve etkili değer yaratan ve sosyal ortamlardan faydalanarak yayılan bir iletişim formu olan Transmedya Hikayeciliği, sosyal medya, yeni nesil iletişim araçları, mobil oyun ve uygulamalar, interaktif web siteleri gibi araçlardaki uygulamaları içermektedir.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.