TÜRKİYE İÇİN STRATEJİ ÜRETİYOR
Türkiye’de il ve tek olan Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde, devletin tüm kurumlarının güvenlik ve savunma stratejileri hakkında araştırmalar yapılarak raporlar hazırlanan, devletin ilgili kurumlarına yapılması gereken hakkında önerilerin verildiği Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili ilk defa konuşan kurucu Müdür Doç. Dr. Erdal Arslan, merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Selçuk Üniversitesi bünyesinde 2016 yılında Milli Güvenlik Kurulu tavsiye kararıyla kurulan Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, aynı zamanda ülke çıkarları doğrultusunda birçok hakka sahip. Merkezde, ülkenin her türlü, politik, siyasi, askeri, idari konularında ülkenin geleceği ile ilgili planlamalar noktasında projeler oluşturulurken, yol haritaları çiziliyor, ülkede görülen sıkıntı olabilecek, sosyal, askeri, terör, siyasi tehdit unsurları, tehlike tespitlerinde raporlar hazırlanıp devletin ilgili birimlerine sunuluyor. Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜSSAGEM) hakkında ilk defa konuşan kurucu müdür Doç. Dr. Erdal Arslan, merkezde yapılan çalışmaları hakkında bilgi verdi.
GENİŞ YETKİLERE SAHİP TEK MERKEZ
Kurucu Müdür olarak Selçuk Üniversitesi bünyesinde görev yapan İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü İktisat Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdal Arslan, üniversitede kendisi haricinde bir personel bulunmasa da, merkezin devletin tüm birimlerinde aktif çalıştığı paydaşlarının olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erdal Arslan, “Biz yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine empoze olmuş bir şekilde ülkemizin geleceği ile ilgili çalışmaların tamamına katkı sağlama adına gündemle ilgili yada gündem oluşturması muhtemel konularla ilgili raporlar hazırlayıp bizzat ilgililere sunuyoruz. Resmi Gazete’de yayımlanan kuruluş amaçları ve yetkilerine baktığınız zaman bir üniversite merkezinin olması dışında çok güçlü yetkilere sahibiz. Başka yerlerde de araştırma merkezleri var savunma ve güvenlikle ilgili ama bizim hizmet ettiğimiz alanlar doğrultusunda hizmet eden bir birim yok. Ulusal kapsamlı savunmayla ilgili devletimizin alması gerektiği tedbirler, eğitimden sağlığa, ekonomiden bakanlıklara, iş dünyasından sivil toplum kuruluşlarının yada kanaat önderlerinin yapması gereken veya alması gereken tavırlara varana kadar çok kapsamlı ve çok geniş bir çalışma alanına sahibiz. Bunlarla ilgili de sürekli olarak çalışmaları güncelleyip, raporlayıp iletmekteyiz” dedi.
BİRÇOK ÜLKEDE DEVLET POLİTİKASI İLE İLGİLİ ÖNERGELER HAZIRLANIYOR
Yurtdışında gittiği ülkelerde akademik çalışmalar ve Türkiye’nin lehine olacak araştırmalar yapan Doç. Dr. Arslan, “Birçok Ortadoğu ülkesini ziyaret ettik, Katar, Sudi Arabistan, İsrail, Filistin, Mısır, Lübnan, Sudan, Suriye, Avrupa ülkelerinin çoğuna ve Türk Cumhuriyetlerine gittik. Buralarda GÜSSAGEM ile ilgili akademik çalışmalarımızı yaptık. Kendimize paydaşlar bulduk. Bilgi aldığımız, orada desteklediğimiz, bizim ülkemiz için fayda sağlayacağına inandığımız insanlarla iletişimler kurduk. Ülkemizin çıkarları doğrultusunda, onlarla birliktelikler oluşturduk ve görüşmeye, konuşmaya devam ediyoruz. Bu ülkelerde ülkemizin nasıl bir politika izlemesi gerektiği ile ilgili tavsiye niteliğinde kararlar hazırlıyoruz ve ilgililere sunuyoruz” diye konuştu. Yurtdışında, ülke lehine olabilecek gruplarla görüştüklerini dile getiren Arslan, “Suriye, Katar, Sudi Arabistan’la da görüştük, onlara da ne yapmaları gerektiği ile ilgili kanaatlerimizi ve fikirlerimiz söylüyoruz. Kıbrıs ile ilgili özel çalışmalarımız var, burada çok büyük bir tehlike var. Kıbrıs’la ilgili geçmişte yapılan strateji hatalardan dolayı oralarda şimdi çok daha fazla uğraşmamız gerekiyor. Sosyolojik açıdan çok fazla çalışma yapmak lazım. Devam eden süreçte sondaj gemimizi de aldık. Orada daha sonradan adaya giden vatandaşlarımızdan oluşturduğumuz birlikler var. Onlara biz buradan lojistik destek, İslami inanç motiflerinin yüklenmesiyle ilgili destek çalışmaları yaptık. Görüşerek faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. GÜSSAGEM olarak, bir şey olursa alternatif bir kuvvet oluşturabilecek altyapıyı hazırladık. Ayrı bir raporla da ilgili kurumlara bildirdik” dedi.
KURUMLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ BELİRLENİYOR
NATO tarafından, NATO üyesi ülkelerin katıldığı ulusal kapsamlı savunma sistemini oluşturan SAS-152 çalışma grubunun, Milli Savunma Bakanlığı tarafından temsilci olarak görevlendirilen Erdal Arslan, “Orada kendi ülkemizde yapılması gerekenlerden ziyade diğer ülkelerin neler yaptığını araştırıyoruz. Çünkü bizim ülkemizdeki vatan millet, devlet anlayışı, inanç farklılığı diğer NATO üyesi ülkelerle aynı değil. Dolayısıyla aynı savunma sistemleri yada aynı planlar bizim genetiğimize uymayabiliyor. Ama bu bize değil onlara dezavantaj olarak yansıyor. Çünkü bizim inancımıza göre devleti ve milleti için kendisini feda etmeye hazır, şehitlik makamına ulaşan inanç sahibi milyonlarca insan var. Biz ülkemizle ilgili yapılması gereken tüm faaliyetlerin neler olması gerektiği ile ilgili ayrıntılı olarak çalışıyoruz, bunlarla birlikte raporlar hazırlayıp, çeşitli kaynaklardan destekleyerek, güncelleyerek, devletin ilgili birimlerine sunuyoruz” şeklinde konuştu. Kurumların çalışma şekilleri hakkında da araştırmalar yaptıklarını ifade eden Arslan, “Bunun içerisinde tüm bakanlıklar var, Milli İstihbarat Teşkilatı nasıl çalışmalı, İçişleri Bakanlığı nasıl çalışmalı, yerel belediyeler nasıl çalışmalı, iş adamları, sanayiciler nasıl çalışmalı, bunlarla ilgili ayrıntılı çalışmalar yapıyoruz. Ani bir savaş ortamında her kurum ne yapması gerektiğini bilmeli. Bunlar belli kurumlarla sınırlı kalmamalı, her mahalledeki aktif gönüllü olarak kişiler belirlenip, bunların ülkenin kapsamlı savunma sistemine dahil edilmesi sürecinde nasıl bir yöntem izleneceği belirlenmeli gibi çalışmalarımız var. Aynı zamanda bir Ulusal Kapsamlı Savunma Koordinasyon Kurulu Başkanlığı kurulmasıyla ilgili bir teklifimiz var. Bu başkanlığın, ülkemizin tüm bakanlıklarının içine dahil olacağı, yine tüm yerel yönetimlerin içine dahil olacağı, tüm iş dünyasının içine dahil olacağı tepeden tırnağa tüm kurumlar için özel tüzüğün olduğu bir başkanlık olacak” dedi. (Dilhan Dumanoğlu)
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.