Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı
RAMSER (AA) - Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisinde ekonomik, ticari ve insani ilişkilerin artırılmasına, terör, ayrımcılık ve mezhepçilikle ortak mücadeleye vurgu yapıldı.
Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın 4'üncüsü İran’ın Ramser kentine yapıldı. Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, her alanda ilişkilerin geliştirilerek bölgede barış, istikrar, güvenlik, refah ve işbirliği kuşağı meydana getirmek konusunda çaba gösterileceği belirtildi.
Uluslararası hukuka, egemenlik ve toprak bütünlüğüne, uluslararası tanınmış sınırların değişmezliğine ve tüm anlaşmazlıkların barışçı biçimde çözülmesine vurgu yapılan bildiride, Dağlık Karabağ sorunun da bu bağlamda çözülmesi gerektiği ifade edildi.
Tarafların, bölgesel ve küresel meselelerde, değişik düzey ve platformlarda yakın görüş alışverişini sürdürme konusunda hemfikir oldukları belirtilirken, İran'ın nükleer programı konusunda Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi (P5+1) arasında varılan anlaşmadan memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Yaptırımların ve ambargoların kaldırılmasının bölgedeki ekonomik işbirliğini daha da artıracağının altı çizildi.
2015'te yapılan NPT'nin (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması) Gözden Geçirilmesi Konferansı'nın sonuçlarının hayal kırıklığına sebep olduğu da bildiride yer aldı. Ortadoğu'da nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmış bölge oluşturulmasının yer aldığı 2010 konferansın sonuçlarına desteğin sürdüğü kaydedildi.
Ekonomik ve ticari işbirliğinin yoğunlaştırılması, ortak proje ve programlarla enerji, taşımacılık, iletişim, endüstri, eğitim, bilim, kültür, turizm ve spor alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi, ticaret, taşımacılık, iletişim ve enerji alanlarında öncelikli alanlar belirlenerek bu alanlarda tüm üyelerin faydasına olacak projelerin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Tarafların güvenliğini ve istikrarının tehlikeye atacak eylem ve tehditlere karşı, hiçbir koşulda toprakların başka kişi ya da gruplara kullandırılmayacağı kaydedildi. Terörizm, şiddet içeren aşırıcılık ve bölücülük, sınır ötesi örgütlü suçlar, silah, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mezhepçiliğe karşı işbirliğinin güçlendirileceği vurgulandı.
Ayrımcılığın her türlüsü kınanırken, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu problemlerle başa çıkabilmek için İslam kardeşliği ve birliği tesis etmenin sembolik önemine dikkat çekildi.
2016-2018 dönemini kapsayacak Üç Taraflı Sektörel Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekildi. Bildirinin ekinde yer alan eylem planında, ekonomik ve ticari ilişkiler, enerji, ulaşım, insani ilişkiler, kültür ve turizm alanında yapılacaklar sıralandı.
Bir sonraki toplantının Azerbaycan'da yapılmasına karar verildiği aktarıldı.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.