TYB Konya Şubesi'nden Mevlâna ihtifalleri kapsamında anlamlı program


Mevlâna İhtifalleri Kapsamında Özel Konferans
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle Mevlâna Celaleddin Rumi'nin vefatının 751. yılı anısına özel bir program gerçekleştirdi. "Uzluk Ailesi ve Mevlâna İle İlgili Çalışmaları" başlıklı konferans, TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesi'nde yapıldı. Programın düzenleyiciliğini Prof. Dr. Ali Temizel üstlenirken, konuşmacılar arasında Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Prof. Dr. Yakup Şafak ve Prof. Dr. Nuri Şimşekler yer aldı.

Uzluk Ailesi’nin Kültürel Mirası
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ali Temizel, Uzluk Ailesi’nin Konya kültürüne ve Mevlevîliğe önemli katkılarına değinerek, "Toplumların kimliklerini şekillendiren ailelerden biri olan Uzluk Ailesi, şehrimizin kültürel mirasına eşsiz katkılar sağlamıştır" dedi.

Prof. Dr. Haşim Karpuz:
Prof. Dr. Haşim Karpuz, Uzluk Ailesi’nin son temsilcisi Nimet Uzluk Hanım’ın 2000 yılında vefat etmesiyle aile tarihinin sona erdiğini belirterek, özellikle Şahabettin Uzluk Bey’in Konya’nın kültürel ve sanatsal mirasına sağladığı katkıları anlattı.

Prof. Dr. Ahmet Çaycı:
Ahmet Çaycı, Feridun Nafiz Uzluk’un Almanya’daki oryantalistlerle kurduğu ilişkilerden bahsederek, "Yurda döndükten sonra matbaa kurarak önemli eserler neşretti. Süheyl Ünver ile yakın çalışmalarda bulunarak geleneksel sanatlarımızı kayıt altına aldı" dedi.

Prof. Dr. Yakup Şafak:
Prof. Dr. Yakup Şafak, Mesnevi’nin önemine dikkat çekerek, Sultan Veled’in katkılarını vurguladı. "Mesnevi, en az 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olup, Sultan Veled'in 50 yıl süren emeği olmasaydı bugünkü şekline ulaşamazdı" ifadelerini kullandı.



Prof. Dr. Nuri Şimşekler:
Son konuşmacı Prof. Dr. Nuri Şimşekler, 1949’da Nafiz Uzluk tarafından kurulan Mevlâna Muhipleri Cemiyeti’nin faaliyetlerini ve Mevlâna Tetkikleri Enstitüsü’nün kuruluş sürecini anlattı. Şimşekler, "Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü, 1980 askeri ihtilali sonrası kapatılmış olsa da, bu miras bugün yeniden canlandırılıyor" dedi.

Katılımcılara Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi
Programın sonunda konuşmacılara Katılım Beratları, TYB Konya Şube Yayınları ve Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü’nün eserleri takdim edildi. Konferans, Mevlâna ihtifalleri kapsamında kültürel mirasın korunması ve tanıtılması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.




Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.