Uluslararası Teknoloji Bankasında Sona Gelindi
ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM önderliğinde ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda, Türkiye'de kurulacak "Uluslararası Teknoloji Bankası"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde 2011 yılında katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nda, en az gelişmiş ülkelere yönelik olarak bir taahhüt paketi açıkladığını hatırlatan Özlü, pakette bilim ve teknoloji alanlarına ilişkin taahhütlerden birinin de söz konusu ülkeler için "teknoloji bankası" rolü üstlenecek uluslararası bir merkez kurulması olduğunu söyledi.
Özlü, BM önderliğinde ve TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek Uluslararası Teknoloji Bankası kurulum sürecinde, danışmanlık yapması ve önerilerde bulunması amacıyla "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli" oluşturulduğunu ve bu kapsamda değerlendirme konferansları yapıldığını anımsatarak, "Toplantılarda, Uluslararası Teknoloji Bankası'nın işleyiş ve yapılanmasına dair öneriler sunuldu ve bankanın Türkiye'de kurulması tavsiye edildi. 70. BM Genel Kurulu ile Uluslararası Teknoloji Bankası'nın Gebze'de kurulmasına karar verildi." diye konuştu.
"Banka, faaliyetlerine gelecek yıl başlayacak"
Gelinen noktada, BM Genel Kurulu'nun, en az gelişmiş ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefine yönelik, Uluslararası Teknoloji Bankası'nın Türkiye'de kurulmasını onayladığını belirten Özlü, genel merkezi Türkiye'de olacak bankanın, faaliyetlerine gelecek yıl başlayacağını dile getirdi.
"En kritik işlevi, kapasite geliştirme"
Özlü, Gebze'deki TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) kampüsünde kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası'nın, işleyişi hakkında şunları aktardı:
"Uluslararası Teknoloji Bankası'nın en kritik işlevi, kapasite geliştirme olacak. Banka faaliyete geçtiğinde öncelikle en az gelişmiş ülkeler 'ihtiyaç analizi' yapılacak ve eksikleri doğrultusunda hizmet sunulacak. Söz konusu ülkelere bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verilecek. Ülkelerin karşılaştıkları fikri mülkiyet engeline bankanın bileşenlerinden olan Fikri Mülkiyet veya Patent Bankası ile çözüm bulunacak."
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.