Üretim haritası elimizde yoktu
Karaman Ermenek’te Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait, iki işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağında mahsur kalan 16 işçiyi arama kurtarma çalışmaları sürerken, savcılık soruşturması kapsamında önceki gün teslim olan şirket sahibi Saffet Uyar’ın da aralarında bulunduğu sekiz kişinin, “bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak” suçundan tutuklanması istendi. Savcılık ifadesi sırasında, ellerinde eski maden ocağı hakkında üretim haritasının bulunmadığını öne süren Uyar’ın, su baskınına neden olan eski ocakla ilgili araştırma yaptırdığını, konuştuğu bir personelin, “50-60 metre dibe indik, sonra kapattık” dediği için bunun üzerinde durmadığını söylediği öğrenildi. Uyar’ın, ifadesinde, böyle bir kazayı öngöremediklerini söylediği kaydedildi. Savcılık sorgusunun ardından geceyi ilçe Jandarma karakolunda geçiren Uyar’ın da aralarında bulunduğu şüphelilerin, hakimlik sorgularının yapılacağı adliyeye zırhlı araç içinde getirilmesi dikkati çekti.
Ermenek’te 28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında yaşanan faciada mahsur kalan 18 işçiden ikisinin cansız bedenlerine ulaşılmasının ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma hız kazanmıştı.
‘Ölüme sebebiyet vermek’
Ermenek Cumhuriyet Başsavcısı Ali Özdemir, Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nden işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti hakkında, “ölüme sebebiyet vermek” suçundan gözaltı kararı çıkarttı.
Yedi kişi geçen cumartesi gözaltına alınırken, adresinde bulunmadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan Saffet Uyar, önceki gün adliyeye gelerek teslim olmuştu. Sorgu işlemleri sürerken adliye çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Görevlilerin adliyeye sık sık rulo halindeki haritaları getirdiği görüldü. Uyar’ın ifadesi ise sabaha karşı saat 04.00 sıralarında tamamlandı ve adliye binasının arka kapısından çıkarılıp İlçe Jandarma Karakolu’na götürüldü.
‘Ben iyi bir ekip kurdum’
Uyar’ın, savcılıkta verdiği ifadesinde, 2009’dan itibaren maden ocağını işlettiği ve Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin tek sahibi olduğunu, ocaktaki teknik ekibi kurmak için çaba sarf ettiğini ve iyi bir ekip kurduğunu düşündüğünü söylediği öğrenildi. Uyar, ifadesinde, kazayı öngörmediklerini, böyle bir kazayı asla tahmin etmediklerini ve akıllarının ucundan bile geçirmediklerini belirtti. Ellerinde eski maden ocağı hakkında üretim haritasının bulunmadığı öne süren Uyar’ın, eski ocakla ilgili araştırma yaptığı ve o ocakta çalışmış eski bir personele sorduğunda 50-60 metre dibe indiklerini ve sonra kapattıklarını söylediği için de üzerinde durmadıklarını söylediği öğrenildi.
Uyar’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi akşam saatlerinde tutuklandı.
Uyar ve 4 kişi daha tutuklandı
Faciayla ilgili soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 8 kişiden, şirket sahibi Saffet Uyar’ın da arasında bulunduğu 5 kişi “bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak” suçundan tutuklandı. Uyar’ın yanı sıra, Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar ve Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nden işletme müdürü Yavuz Özsoy da tutuklandı.
SERBEST KALDILAR
Has Şekerler Madencilik Şirketi’nde görevli maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi’nde görevli iş güvenliği uzmanı Engin Yeti ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.