Uzman isim tavsiye etti: Bu tatlı kalp sağlığını koruyor!

Uzman isim tavsiye etti: Bu tatlı kalp sağlığını koruyor!
Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Muharrem ayıyla birlikte sofraları renklendiren aşurenin tüketimi ve sağlık açısından önemini açıkladı

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Vural Öten, bir porsiyon aşurenin 350-400 kalori değerinde olduğunu ifade ederek doğru tüketildiğinde besleyici ve dengeli bir öğün olduğunu söyledi. Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, “Aşure farklı tahılların, baklagillerin, yağlı tohumların ve kuru meyvelerin bir araya gelmesi ile oluşan besleyici bir tatlı türüdür. Özellikle büyüme gelişmeyi desteklemesiyle çocuklar için, emziren anneler, hamileler ve yüksek eforda çalışan bireyler için enerjisi yüksek besleyici bir gıdadır.

asure.jpg

‘KALP SAĞLIĞINI KORUR

Aşurenin kalp sağlığını koruduğunun altını çizen Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, “Aşure farklı tahılların, baklagillerin, yağlı tohumların ve kuru meyvelerin bir araya gelmesi ile oluşan bir tatlı türüdür. İçerdiği baklagiller posa içeriği sayesinde kolesterolü düşürüyor ve kalp damar sağlığını koruyor. Aynı zamanda içine eklenen ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar doymamış yağ içeriğine sahip oluşuyla damar sağlığına olumlu yönde katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra baklagiller kalsiyum, magnezyum ve demir içeren minerallere de sahiptir. İçerisinde bulunan kuru meyveler baklagiller ile tüketildiğinde glisemik indeksi düşüyor. Böylelikle kan şekerinin yükselme hızı da düşmüş oluyor.

asure1.jpg

‘AŞURENİN PROTEİN VE LİF İÇERİĞİ FAZLA

Aşurenin diğer tatlılara oranla protein ve lif içeriğinin fazla olduğunu ifade eden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, “Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar aşureye eklenebiliyor. E vitamini, magnezyum, selenyum, çinko minerallere sahiptir. Bu vitamin ve mineraller, genel sağlık için gereklidir ve bağışıklık sisteminden sinir sistemine kadar birçok vücut fonksiyonunda rol oynar. Baklagilleri tahıllar ile birlikte tüketildiği zaman esansiyel aminoasitler tamamlanmış olur ve iyi bir protein örüntüsü ortaya çıkıyor. İçerdikleri lif ve sağlıklı yağlar tokluk hissi oluşmasına katkı sağlarken kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olabilir. Protein ve lif içeriği diğer tatlılara göre daha fazladır. Diyabet hastaları için şeker yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilebilir. Sağlıklı beslenmek isteyen şeker kullanmak istemeyenler Kuru meyvelerin oranını artırarak da şeker kullanmadan aşureyi hazırlayabilirler.” şeklinde konuştu.

asure2.jpg

‘ZAYIFLAMAK İSTEYENLERDE TÜKETEBİLİR

Zayıflamak isteyenlerinde aşure tüketebileceğini açıklayan Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, “Bir porsiyon (kase) aşure yaklaşık 350-400 kaloridir. Bu bir ana öğün yerine geçebilir. Kilo vermek isteyenlerin bu porsiyonu ana öğün olarak kullanması veya yarım porsiyonunu ara öğün olarak tercih etmesi daha uygun olacaktır. Aşurenin diğer tatlılara oranla lif içeriğinin fazla oluşuyla tokluk sağlayacaktır. Elbette her şeyin fazlası zarardır diyoruz. Tüketim sıklığı da kilo verme döneminde önemlidir. Bu sebeple tüketimde porsiyonlara ve şeker seviyesine dikkat etmemiz gerekir” dedi. •Tülay Gizem Başar

diyet-goz-1.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.