Washington'da '15 Temmuz Milli İdarenin Yükselişi Sergisi' Açıldı
WASHINGTON
Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında yaşananları yansıtan "15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi" başlıklı fotoğraf sergisi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde açıldı.
Serginin açılışını Besmele ile yapan Bozdağ, bu anlamlı serginin 15 Temmuz'un daha iyi anlaşılmasına vesile olacağını söyledi.
Bozdağ, "Anadolu Ajansının 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırası ve sonrasını fotoğraflarla anlatan bu sergisini Washington Büyükelçiliği'nde birlikte açıyoruz. Sergi, 15 Temmuz'u fotoğraflarla da olsa daha yakından anlamamıza yardımcı olacaktır. Ben Anadolu Ajansını bundan dolayı kutluyorum. Besmeleyle açıyorum. Bir daha 15 Temmuzlar yaşanmasın, hiçbir vatandaşımızın burnu kanamasın, demokrasimiz, cumhuriyetimiz ve devletimiz ilelebet payidar olsun." değerlendirmesinde bulundu.
Serginin kurdelesi, Bakan Bozdağ, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu tarafından kesildi.
"Bir kurşunla darbeyi yere seren adam"
Darbe girişimi ve sonrasında yaşananları aktaran yaklaşık 20 fotoğrafı tek tek inceleyen Bozdağ, Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak darbenin önlenmesinde önemli rol oynayan şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in fotoğrafına büyük ilgi gösterdi.
Bozdağ, Halisdemir'in Türk milletinin kahramanı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum. O, milletimizin kalbinde yaşamaya devam ediyor. O, 15 Temmuz kahramanımız, büyük şehidimiz. Bir kurşunla büyük bir oyunu bozdu. Bir kurşunla darbeyi ve darbecileri yendi. Bir kurşunla darbeyi yere seren adamdır. Öleceğini bile bile milleti için gözünü kırpmadan, Çanakkale'de olduğu gibi ölüme koşan bir insandı. Milletimizin büyük bir evladı, büyük bir kahramanıdır. Milletin ordusu içerisinde, milletin parasıyla alınmış silahları milletin evlatları üzerine döndürüp, milletin evlatlarını şehit eden, yaralayan, sakat bırakan hainler olduğu gibi milletini, devletini, demokrasisini korumak için gözünü kırpmadan Ömer Halisdemir gibi ölüme koşan vatansever büyük evlatlarımız da var. Hainlere bakıp üzülmeyeceğiz, kahramanlara bakıp övünmeye ve o kahramanlar gibi evlatlar yetiştirmeye gayret edeceğiz. Ömer Halisdemir gibi kahramanlarımız olduğu sürece ay yıldızlı al bayrağımız özgürce dalgalanmaya, ilelebet yaşamaya devam edecektir."
Darbe girişiminin, bayramını kutladıkları Cumhuriyet'i de hedef aldığını vurgulayan Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti genç olsa devletin çok kadim bir devlet olduğunu anlattı.
Bekir Bozdağ, 15 Temmuz'un esasında, Cumhuriyet'in başında, Anadolu'da, Atatürk'ün arkasında işgale karşı bağımsızlık için ölümü göze alan bu milletin, aradan 100 yıla yakın bir süre geçtikten sonra bu kez Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'i yaşatmak, demokrasiyi korumak, hukuk devletine, milletin iradesine, seçilmiş meclisine, hükümetine, Cumhurbaşkanı'na sahip çıkmak için bütün görüş farklılıklarını bir tarafa bırakıp yeniden bir ve beraber oluşun da tarihi olduğuna dikkati çekti.
Serginin, iki büyük tarihi buluşturduğu için ayrı bir önemi bulunduğuna işaret eden Bozdağ, "Türk milleti böylesi büyük bir birlikteliği Cumhuriyet'in kuruluşundan önce Kurtuluş Savaşı'nda ortaya koymuştu. Şimdi Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'i, milli iradeyi korumak için ortaya koydu." dedi.
"15 Temmuz'u resmederek anlatmak önemli"
Komisyon Başkanı İyimaya ise sergiyi 15 Temmuz'a dair yurt dışındaki bilgi çarpıklığını gidermek bakımından önemli bulduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin demokrasi tarihi ve milli egemenlik serisinde önemli bir travmayı anlatan 15 Temmuz darbe girişimini birkaç ay veya yılda okumanın mümkün olmayacağını ifade eden İyimaya, şöyle konuştu:
"Türk milleti, Cumhurbaşkanımız, yargı ve meclis o gece topyekun milli idare görevini yerine getirdi. Tabii 15 Temmuz'u çeşitli yönleriyle ülkemizin dışında önemli ülkelerde ve önemli platformlarda dile getirmek şüphesiz önemli. 15 Temmuz'u resmederek anlatmak önemli. Bu bakımdan Washington'da 15 Temmuz'u sanat diliyle dile getirmiş bir zemini seyrediyoruz. Bu gibi yöntemlerle doğruyu, gerçeği yurt dışında ötekine, başkasına anlatmayı ve şiddetli dezenformasyonun da ortadan kaldırılmasını çok önemsiyorum."
Muhabir: Erkan Avci,Esra Kaymak
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.