Yaz aylarında lenslerinize dikkat edin! Bu hata görme kaybına sebep olabilir
Kontakt lensler hem sağladıkları net görüş sayesinde, hem de estetik açıdan sıklıkla tercih ediliyor. Ancak doğru kullanılmazsa, kontakt lensler istenmeyen göz problemlerine yol açabiliyor. Yazın yüzücü gözlüğü takmadan kontakt lenslerle yüzmememiz gerektiğini belirten Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, kontakt lens kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
‘KONTAKT LENSLER İLE HAVUZA
VE DENİZE GİRMEYİNİZ’
Kontakt lensler ile havuza ve denize girilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, “Kontakt lenslerin kullanımı günlük ve aylık olarak ayrılmakta olup kullanım ömürleri 15 gün ile 1 ay arasında markalara göre değişmektedir. Kontakt lenslerin ömürlerini bilerek kullanmak büyük önem arz ediyor. Marka ve lens türü ayırt etmeden hiçbir şekilde havuza, denize, duşa kesinlikle girilmemelidir. Bunun temel sebebi ise kullandığımız musluk ve şebeke sularında bulunan pseudomonas bakterileridir. Bu bakteri korneayla birleşip lens ile bir enfeksiyon oluşturursa korneanın ince tabakasının delinmesine hatta hastanın görme kaybı yaşamasına kadar bir tehlike oluşturabilir. Ancak kontakt lensin hiçbir şekilde su almadığı, tamamen koruyucu gözlükler kullanıldığı takdirde havuza, denize ve duşa girilebilir. Biz uzmanlar olarak kontakt lens ile havuza, denize ve duşa girilmesini kesinlikle önermiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘YANLIŞ LENS KULLANIMI
GÖRME KAYBINA SEBEP OLABİLİR’
Yanlış lens kullanımının kısmi ve daimi görme kaybına sebep olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Lütfi Seyrek, “Günlük kullanılan kontakt lensler üretim, kullanım açısından 15 günlük ve aylık lenslere oranla enfeksiyon açısından daha az risklidir fakat yine de suda kullanılabileceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımıza bu konuyla ilgili alternatif olarak numaralı güneş gözlüğü ya da yine göz numarasına uygun olarak yapılan deniz gözlüğü kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Gözde herhangi bir koruyucu olmadan havuza ve denize girildiğinde korneada yanma, batma, gözde sulanma gibi basit bir tahriş oluşabileceği gibi şiddetli göz enfeksiyonu, korneada enfeksiyon olarak bilinen keratit ve akabinde görme kaybına varabilecek kadar tehlikeler oluşabilmektedir. Belirtilen semptomları taşıyan hasta kontakt lensini çıkarıp vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. Hastaneye enfeksiyon şüphesi ile gelen hastalarda tanı için kişinin lensinden kültür ve doku örneği alınmalıdır. Hastalığın akut dönemindeki tedaviyle önüne geçilmesi için hastaneye başvurmak son derece önemlidir aksi takdirde geç kalınmış tedavide kısmi ya da daimi görme kaybı söz konusu olabilmektedir” şeklinde konuştu.
KONTAKT LENSLERİN
ÖMÜRLERİNE DİKKAT!
Lens kutularının şebeke suyu ile yıkanmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Lütfi Seyrek, “Günlük tak-çıkar lenslerin sabah göze yerleştirilip akşam çıkarıldığında kullanım ömrü 1 aydır ancak gözde 1 ay boyunca aralıksız kullanılması da göz sağlığı açısından tehditler oluşturmaktadır. Bir gece kontakt lens ile uyuma durumunda gözdeki oksijen miktarı yetersizliğinden hipoksik bir ortam oluşarak enfeksiyon riski 6 kat artmaktadır. Ayrıca kesinlikle yapılmaması gereken bir başka yanlış da bakteriyel etken taşıması sebebiyle lens kutularını yıkarken çeşme suyu kullanılmasıdır. Bunun yerine kontakt lens kutu solüsyonu ile günlük olarak temizlenebilir ya da kaynatılıp beklemiş su kullanılabilir. Ancak kesinlikle çeşme suyu kullanılmamalıdır. Kontakt lensin kullanım ömrü ise kutu açıldığından itibaren 30 gündür. Hava ile temas etmesi sonucunda lensin yapısı bozulmaya başlar ve 30 gün sonunda kaç kez kullanıldığı fark etmeksizin ömrü dolar” dedi. •Tülay Gizem Başar
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.