Yemen'de Ramazan
Yemen'de ramazan ayı, camilerdeki sohbet kültürünü canlandırıyor. Başkent Sana'daki Cami el-Kebir'de vakit namazları arasında cami cemaatine dini nasihatler veriliyor.
Cami el-Kebir, ramazan ayında artan dini faaliyetlerin en çok yaşandığı camilerden biri. Hazreti Muhammed'in sahabe Vabr Bin Yuhannas El-Huzai'ye hicretin 6.ıncı yılında inşaa ettirdiği cami ramazan ikliminin en çok yaşandığı ''merkez cami'' konumunda.
Tarihi eski Sana surları içindeki camide büyük bir cemaat hareketliliği yaşanıyor. Cami cemaati ise sadece vakit namazlarını kılmaya gelenlerden oluşmuyor. Ramazan ayındaki ibadetlerini çeşitlendirmek için de burayı tercih eden Yemenliler normal günlerde de sayısı fazla olan cami cemaatine ekleniyor.
Camideki bu kalabalığı fırsat bilen bazı Yemenli vaizler ise vakit aralarını cemaate dini nasihatler vererek değerlendiriyor. Öğle namazının ardından başlayan cami sohbetleri geleneği, akşam namazına kadar devam ediyor.
Gönüllü vaizler etrafında halkalar oluşturan cemaat, anlatılan ayet tefsirleri, ehl-i beyt ve sahabe yaşantılarından örnekler ile ilmihal mevzuları gibi konularda bilgi edinme fırsatı buluyor.
Bu vaazlar sırasında da bir takım esma zikirleri ve Hz. Muhammed'e salavatlar getirilerek camide güzel bir ''dua'' akustiği de oluşuyor. Camideki kimi cemaat ise caminin değişik köşelerinde Kur'an okumayı tercih ederken kimileri de namaz kılarak ramazan ayını idrak ediyor.
Yemen'e İslam, Hazreti Muhammed'in sağlığında girdi. Medine'de ilk İslam devleti kurulduğunda Yemen İran nüfuzu altındaydı ve İranlılar o dönemlerde Bazan adlı bir kişiyi Yemen valisi olarak tayin etmişlerdi. Aslen İranlı olan Bazan, Hazreti Muhammed'in davetiyle Müslüman olmuş ve ilk Müslüman Yemen valisi olmuştu. Hazreti Muhammed, 627'de Hazreti Ali'yi Yemen halkını İslam'a davet etmesi için Yemen'e gönderdi. Aynı yıl Sahabe Vabr bin Yuhannas el-Huzai tarafından Sana kentinde Cami el-Kebir inşa edildi. 631 yılında Bazan'ın vefat etmesi üzerine Hazreti Muhammed, onun yönetimi altındaki bölgeleri Bazan'ın oğlu Şehr, Ebu Musa el-Eş'ari, Yali ibnu Umeyye ve Muaz ibnu Cebel arasında paylaştırdı. Yemen'de sırasıyla Ziyadiler, Ressiler, Abbasiler, Selçuklular, Fatımiler ve Hemdaniler ve Zeydi İmamlar devleti hüküm sürdü. Halkının yüzde yarısının Zeydi, diğer yarısının Şafii mezhebine mensup olduğu Yemen, İslam kültürüne ait en eski yazma eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.