Yulaf kilo verdirir mi?
Yulafın iyi bir besin değerlerine sahip olduğunu belirten Medicana Konya Hastanesİ Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Vural Öten, yulafın uzun süre tokluk hissi verdiğini ve sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunduğunu ifade etti. Öten, “Yulafta bulunan çözünebilen lifler çözündükten sonra jelleşen bir kıvama gelerek toksinlerin, fazla kolesterolün, safra asitlerinin, hormonların atılımını sağlamaktadır. Bu sayede kalp-damar sağlığının korunmasına, kolesterolün dengelenmesine şeker emiliminin azaltılmasına büyük oranda katkı sunmaktadır” dedi.
‘YULAF KALP DAMAR
SAĞLIĞINI ETKİLİYOR’
Yulaf tüketiminin kalp ve damar sağlığına olumlu etkilerinden bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Vural Öten, “Yulaf glisemik indeksi düşük bir tahıl ve içerisinde beta glukan isimli lif bulundurması sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir yapıya sahiptir. Yulafta çok fazla bulunan ve çözünebilen lifler çözündükten sonra jelleşen bir kıvama gelerek toksinlerin, fazla kolesterolün, safra asitlerinin, hormonların atılımını sağlamaktadır. Bu sayede kalp-damar sağlığının korunmasına, kolesterolün dengelenmesine şeker emiliminin azaltılmasına büyük oranda katkı sunmaktadır. Bunların yanı sıra mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen yulafın sindirim sistemine faydaları oldukça yüksektir” şeklinde konuştu.
NEDEN KİLO VERMEK
İSTEYENLER YULAFI TERCİH EDİYOR?
Yulafın kilo vermek isteyenler tarafından neden tercih edildiğini açıklayan Beyza Vural Öten, “Yulafın kilo denetiminde çoğunlukla tercih edilmesinin nedenlerinden biri de içeriğinde bulunan lifler sayesinde uzun süren tokluk hissi vermesidir. Sert yapısı ve iri taneli özelliğinden dolayı tüketiminde genellikle öğütülmüş olarak ya da un haliyle kullanılmasını önermekteyiz. Günlük hayatta çok fazla kullanılan beyaz una alternatif olarak bu tahıl unu çorbalarda, tatlılarda, çeşitli hamur işlerinde tercih edilebilir. Öğütülmüş olarak da su, süt ya da yoğurt gibi tercihe göre farklı besinlerle karıştırılarak ve meyvelerle tatlandırılarak bir öğün olarak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.
‘TEK BİR BESİNE
YOĞUNLAŞMAK YANLIŞTIR’
Yulafın besin içeriği açısından zengin bir gıda olduğunu vurgulayan Öten, “Çinko, selenyum, E ve B vitamini açısından oldukça zengin olan yulafın 40 gramı 150 kalori ve 2 gram life sahiptir. Ayrıca beyaz una kıyasla kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir. Yulafın beraberinde ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlarla tüketilmesiyle şekerin emilimini biraz daha düşürüp tokluk süresini bir miktar daha uzatabiliriz.Yulaf ne kadar sağlıklı olursa olsun, karbonhidrat kaynağı olduğu için fazla tüketildiği takdirde gereksiz kalori alımıyla karşılaşabileceğimizi unutmamız gerekir. Zayıflamak için tek bir besine yoğunlaşmak bunun için tahılı tercih etmek de yapılan hatalardan biridir. Vücudun farklı miktarlarda protein, yağ, vitamin ve mineral gibi ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları göz ardı edip tek bir besine yoğunlaşmak kesinlikle yanlış bir tutumdur” dedi.
GLUTEN HASSASİYETİ
OLANLAR DİKKAT!
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Vural Öten, sözlerine şu şekilde son verdi: “Yulaf ezmeli meyve kaseleri bir gün içerisinde bir öğün ya da bir ara öğün olarak tercih edilebilir. Bunun yanı sıra yine yulaflı barlar ara öğün olarak sağlıklı atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Bir başka alternatif olarak smoothielere veya sebze sularına eklenerek doygunluk arttırılabilir, çocukların çorbalarına, köfte harçlarına da rahatlıkla eklenebilir. Yulaf özünde glütensiz bir tahıldır fakat ülkemizde glütensizdir ibaresi bulunmayan tüm yulaflar öğütülme aşamasında buğday değirmenlerinden geçtiği için glüten bulundurma ihtimali söz konusudur. Bu sebepten glüten hassasiyeti olan kişilerin glüten yoktur ibaresi olan yulafları tercih etmesini öneriyoruz.” •Tülay Gizem Başar
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.