2 yaşındaki Abdurrahman'ın öksürüğünün, akciğerine kaçan fındıktan kaynaklandığı ortaya çıktı

2 yaşındaki Abdurrahman'ın öksürüğünün, akciğerine kaçan fındıktan kaynaklandığı ortaya çıktı
Bahçelievler’de yaşayan Mert ailesinin 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman, yaklaşık 1,5 aydır süren öksürük nöbetleriyle mücadele ediyordu.

Bahçelievler’de yaşayan Mert ailesinin 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman, yaklaşık 1,5 aydır süren öksürük nöbetleriyle mücadele ediyordu. Yapılan muayene ve testlerin ardından, öksürüğün sebebinin akciğerine kaçan fındık olduğu tespit edildi.

FINDIK, FINDIK PARÇASI VE ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM KAÇMALARI

İHA'dan alınan habere göre: Abdurrahman, 3 Ekim’de mutfakta bıraktığı fındıklardan birini ağzına alıp yemeye çalışırken boğulma tehlikesi geçirdi. Fındık çıkarıldıktan sonra çocuk bir süre rahatladı, ancak akşam eve geldiğinde hırıltı ve öksürük şikayetleri devam etti. Aile, durumu hastaneye taşıdı fakat yapılan muayene ve filmlerde herhangi bir problem gözlemlenmedi. Bu süreç sonrasında, Prof. Dr. Erkan Çakır tarafından yapılan bronkoskopi sonucunda, Abdurrahman’ın sağ akciğerinde fındık parçası bulundu ve başarılı bir şekilde çıkarıldı.

AKCİĞER FİLMLERİNDE FINDIK GÖRÜNMÜYOR

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır, "Fındık, fıstık gibi organik maddeler akciğer filmlerinde net olarak kendilerini göstermezler. Ancak bu maddeler akciğerlerde kalmaya devam ettikçe enfeksiyona yol açabilir ve ilerleyen dönemlerde akciğer hasarına neden olabilir," dedi. Çakır, yabancı bir cismin akciğerlere kaçtığı durumlarda en kısa sürede bronkoskopi yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ailelere büyük ve sert kuruyemişleri 5 yaş altındaki çocuklara vermemeleri tavsiyesinde bulundu.

iha-20241224aw356523-4-t.jpg

AİLENİN TEYİDİ VE SONRASINDAKİ GELİŞMELER

Baba Ahmet Mert, oğlunun yaşadığı zorlu süreci şöyle anlattı: "Filmlerde bir şey gözükmediği için rahatladık ama öksürük ve hırıltı devam etti. Erkan hocamızla görüşüp, tedaviye başladık, kısa süre içinde şikayetler tamamen geçti." Mert, çocukların akciğerine bir şey kaçtığında şüphelerin tamamen giderilene kadar dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti.

iha-20241224aw356523-5-t.jpg

ÖNEMLİ UYARILAR VE TAVSİYELER

Prof. Dr. Çakır, yabancı cisim kaçmalarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunarak, özellikle küçük çocuklarda büyük ve sert kuruyemişlerin verilmemesi gerektiğini, aksi takdirde boğulma riskinin artabileceğini belirtti. Ayrıca, Heimlich Manevrası gibi ilk yardım tekniklerinin, yabancı cisim yutuldukça hemen uygulanması gerektiği konusunda aileleri uyardı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.