Başhekim Altıntepe Merak Edilen Soruları Yanıtladı
Göreve Geldiği hafta Seydişehir'de röportaj yapma şansını yakaladığımız, Seydişehir Devlet Hastanesinin çalışkan ve güler yüzlü Baş hekimi Fatih Altıntepe ile yeni hastane ve görev süresince yapılanları , ve gelecek dönemde yapılmak istenenleri konuşma fırsatını yakaladık. Kısaca Dr Fatih Altıntepe'den bahsedecek olursak; Aslen Konyalı olan Nazilli doğumlu Başhekim Altıntepe 19 Yıldır Konya'da yaşıyor. Öğretiminin İlk bölümünü Ankara'da sonra ki kısmını İstanbul'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Fatih bey Meram Tıp Fakültesinde ise çocuk uzmanı olmuştur. Vakit Kaybetmeden Fatih beye merak edilenler hakkında sorularımızı yönelttik.
*Konya merkezden geldiniz Başhekimliğe. Neden Seydişehir?
*Seydişehir aslında müthiş bir potansiyele sahip ancak bunu yıllardır kullanamamış. Bu cevheri gördüğümden Seydişehir'i seçtim. Ayrıca Konya'nın gürültüsü,kalabalıklığı bunaltıyor insanı. 2009-2011 yıllarında Seydişehir'de çocuk uzmanı olarak çalıştım. Hiç aklımda yokken aradılar başhekim olmamı istediler. Hizmet edebileceğimi düşünerek kabul ettim.
*2014 yılında başladığınız görevde hastanenin bir projeksiyonunu çıkarmışınızdır.
*Daha önceki tıp dışı alanlardaki piyasa deneyimime, devlet hastanesi ve özel sektör hastane deneyimleri ile birleştirince insanda bir birikim oluyor tabi. Bir hastaneye bakışta poliklinik, yataklı servis, yoğun bakım, medikal cihaz, personel. Tüm bunları masaya yatırdık yönetim olarak.
Öncelikli olarak şunu gördük. 2005 yılında başlayan iki hastane birleşimi ile doğan Seydişehir Devlet Hastanesi 200 yataklı iken, hastaları yatırmak yerine Konya'ya sevk nedeniyle yatak sayısı giderek azalmış ve tescilli yatak sayısı 137'ye kadar düşürülmüş. Ayrıca ekim 2014'de göreve başlar başlamaz kullanılabilecek yatak sayısını saydığımda 95 yatak vardı servislerde. Acilen B blokta 30 yataklı fizik tedavi servisini açtık. Ayaktan hastalar için 9 ay olan randevu süresi şu an 3 aya, yatan hastalar için 6 ay olan randevu süreleri 1 aya kadar düştü. Son 5 yılda %35-50 arasında olan yatak doluluk oranı %70'lerin üzerine çıktı 2015 yılında. Yılda 15.000 civarında hastayı hastanemizde misafir ediyoruz. Geçmiş yıllarda bu rakam ortalama 7000 civarındaydı.
Yani bu hastalar Konya'ya sevk oluyordu. Bırakın hizmet tarafını mali olarak bile hastalara büyük külfetlere neden oluyordu. 1 hastanın Konya'da 10 gün yatması, refakatçi, ziyaretçileri ile birlikte maliyeti 1000-1500 tl'yi bulur. Bu bile yılda 10.000.0000 liranın vatandaşın cebinde kalması demek. Şu an fizik tedavi servisi çevre ilçelerden de hasta alıyor.
*Tıbbi cihaz konusunda neler yapıldı?
*İlk geldiğimde tüm personelle ayrı ayrı toplantılar yaptık. Uzman arkadaşların eksik cihazlarını sorduk. Yoğun bakımda hasta başı monitör eksikti. Servislerde ilaçlar için nebulizatörler çok eksikti. Hastanın kalbi durduğunda çalıştıracak defibrilatörler eksikti. Eskimiş olan tıbbi cihazları yavaş yavaş yeniledik. Teşkilat, Genel Sekreterimiz ve Sağlık Bakanlığının destekleriyle Digital röntgen, seyyar digital röntgen, Doppler Ultrason gibi cihazlar geldi. Düşünün nöroloji doktoru hastayı muayene ediyor ancak damar tıkanıklığı düşündüğü hastayı Konya'ya sevk ediyordu. Artık bu hastaların tanısını ve tedavisini bile kendimiz yapıyoruz. Direkt röntgen çekimler hizmet alımı şeklindeydi buraya harcanan parayı artık başka alanlarda değerlendiriyoruz. Şu an acil olarak tıbbi cihaz ihtiyacımız yok ancak digital röntgen cihazı tek. İnşallah ikincisini de alınca röntgendeki sıra bekleme olayını ortadan kaldıracağız.
Ayrıca herzaman doktor arkadaşlarla buluşmamızda söylediğim Bir şey vardır. Hastaya hizmet konusunda elimizden geleni yaparız yönetim olarak. Yeter ki hastalar faydalansın. Mesela labaratuar olarak Konya'daki merkez hatsanelerden çok farkımız yok. Aynı kalitedeki cihazlarla çalışmaktayız. Labaratuar portföyümüzü de genişlettik. Mesela hastalarının kullandığı ilaçlar için ilaç düzeyleri, hepatitli hastaların takip testlerini de hastanemizde muayenelerini yapıyor, tahlilleri için kanlarını alıyoruz ve Konya'da çalıştırıyoruz. Hastaların Konya'ya gitmelerine gerek kalmıyor. Ancak çok ileri tahliller için hastalar Konya'ya gidiyor.
*Neden yenidoğan yoğun bakımımız yok.
*Bu konuda tek handikapımız yer problemi. Ancak yeni ek binaya geçince inşallah hem erişkin yoğun bakım kalitesi artacak hem de yenidoğan yoğun bakım servisimiz olacak. Her ikisi de ikinci basamak olacak.
*Peki yapılanların karşılığını hastalardan geri dönüşümlerinde alıyor musunuz?
*İnsanlar sormadan şikayetlerini iletiyorlar genelde, ancak sorunca teşekkürlerini belirtiyorlar. %90 civarında bir hasta memnuniyeti mevcut. Tabiki çok eksiklerimiz var. Doğudaki olaylar ve Suriyeli akını nedeniyle özellikle göğüs hastalıkları uzmanı sıkıntısı çekiyoruz. Ancak inşallah 2 aya kadar bu soruna çözüm oluyor inşallah. Kadındoğum doktorumuz tek, KBB, nöroloji, göz branşları tek. Bizim gibi büyük bir ilçede bu branşların çift olması lazım. Ama mevcut doktorlarımız eksikliklerini hissettirmemeye çalışıyorlar, 100 civarında hasta bakmak zorunda kalıyorlar. Mesela Göğüs hastalıkları konusunda Genel Sekreterliğin destekleri ile haftada 3 gün göğüs uzmanı geliyor ilçemize.Servislerde refakatçi koltuğu yok. Sorun koltuk almakta değilde koyacak yer yok. Fiziki şartlarımız inşallah yeni binada düzelecek.
*Yeni bina ne aşamada.
4 ay sonra bitecek inşallah ancak kış başı geçmek ne kadar doğru olacak bilemem. O anki duruma göre karar vereceğiz.
*Önümüzdeki dönemde hastanede ne gibi değişiklikler olacak.
*Yeni binaya geçince en büyük sorunumuz otopark sorunu olacaktı. Ama Cengizler Holdingler sağolsunlar 22.000 m2 arsa verdiler yeni hastane yanında. Orayı otopark ve helikopter pisti olarak değerlendireceğiz. Eski binamızı yıkarak yeni binaya bitişik bir nizamda 100 yataklı yataklı servis, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM), Palyatif bakım merkezi, kreş, kütüphane gibi hem tıbbi hem sosyal alanlar oluşturacağız. İnsanımız farklı bir hastaneye geldiklerini farkedecekler artık. Bahçe düzenlemesini de yapınca güzel günler bizleri bekliyor olacak.
*Acilde pratisyen eksikliği var galiba?
Sayı olarak evet. Seydişehir yıllarca acilde pratisyen sorunu yaşamıştır. Çünkü gerçekten yorucu, kazaların çokluğu ve çevre ilçelerde hasta sevkleri nedeniyle yılda ortalama 2500 hasta ambulansla geliyor. Bu da yorucu oluyor. Ama hiçbir zaman bu eksikliği yaşatmadık ilçemize. Hergün 2 arkadışımız 24 saat nöbet tutuyor. Geçen sene başhekim yardımcımız ile birlikte 4-5 ay beraberce nöbet bile tuttuk ayda 4-5 kez. Bir de düşünün nöbet ertesinde de çalışıyorsunuz. Hem geçen sene hem bu sene Genel Sekreterlik pratisyen hekim görevlendirmeleri ile açığın %90'ını kapatıyorlar.
*Peki Seydişehir halkından beklentiniz nedir?
MHRS (182 telefonla, veya internetle) sistemini kullanmaları. Biliyorum bazı branşlarda randevu süreleri uzun ancak birçok branşta da MHRS randevuları boş kalıyor insanlar saat 7'de hastaneye gelip sıra bekliyorlar. Ayrıca insanlar şu noktayı anlamak istemiyorlar. Hastanede acil durumlar her zaman çözülür. Acil durumu var ise polikliniğe gitmesinler acile müracaat etsinler acildeki doktor zaten hastayı uzmana danışacaktır. Uzman polikliniklerinin kapısında gelip “ben acilim, öncelik hakkı istiyorum” denince sıra karışıyor. Ayrıca engelli, 65 yaş üstü, gazi vb öncelik hakkı olanlar için şu ibare var. Tüm bunların birbirlerine öncelik hakkı yok, hepsinin öncelik hakkı var ancak doktor poliklinikte sıralamayı polikliniğine göre ayarlar. Mesela 1 öncelik hakkı olanı bir normal hastayı alır gibi.
*Yatalak hastalar için evde bakım hizmeti nasıl yürüyor.
Öncelikle evde bakım servisi acil servis değildir. Randevu usulünce çalışır. Sonda değişimi, pansuman, hastaneye geliş gidişlerini ayarlar.
*2015 için en güzel olaylar neydi hastanemiz için.
*Bence insanların hastanemize gelip nasıl yardımcı olabiliriz demesiydi. 2015 için yaklaşık 150.000 tl'lik cihaz bağışları oldu. Baktık ki bu konuda insanımız gayretli, dernek kurduk yönetim olarak ve geçen haftalarda devrettik yönetimi. Dernek kurulduktan sonra da bağışlar devam etti. İnsanımız yardımın yerine gittiğini görünce esirgemiyor. Kimi hayattayken, kimi vefat eden yakınlarına atfen yardım yapıyor. Önümüzdeki günlerde derneğin yeni yönetimi duyuruları yaparak bu yardımları daha da büyütecektir.
2015 için en güzel ikinci olay ilçeler içinde Sağlık Bakanlığınız sıralamasında ikinci olmamızdır. Nüfus olarak 5. olmamıza rağmen hastane olarak ikinci sırada olmak gerçekten güzel. Bu sıralama neye göre yapılıyor derseniz; mevcut hastanenin merkezi hastanelere olan bağımlılığına göre yapılıyor. Yani biz ilçeler içinde merkeze bağımlılık düzeyinde çok iyiyiz. Yani hastalarımız yerinde tedavi ediliyor.
*Gördüğümüz kadarıyla bir değişim yaşanıyor Seydişehir Devlet Hastanesi'nde bunu nasıl sağladınız?
Bu bir ekip işi. Adalet işi. Yönetim olarak müdürlerimiz ve müdür yardımcılarımız özveriyle çalıştılar geçmiş dönemde. Hizmetlisinden Başhekimine kadar tüm kadrolar özveriyle çalışıyor. Şunu söyleyebilirim, resmi daireler içinde en çok çalışan kurumuz. Teşkilat, vekillerimiz, genel sekreterimiz, kamu hastaneler kurumumuz, bakanlığımız destekleri ile birşeyler başarmaya çalışıyoruz. Mesela geçen hafta 3.75 milyon tl'lik cihaz onayı geldi (yıllık 100.000-150000'lik cihaz ortalamasına karşı çok yüksek bir rakam). Yani bakanlık gönderecek. Emeği geçen başta Sağlık Bakanlığına, Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığına, Kamu Hastaneleri Kurumuna, Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine, vekilliği bırakmasına rağmen hala yardımlarını esirgemeyen Bakan Yardımcımıza , aktif olarak görev yapan tüm vekillerimize ve ilçe teşkilatına teşekkür ediyorum.
*Teşekkür ediyorum.
Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim...
(Süleyman Sayan- Pusula)
Kaynak:Pusula Haber
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.