Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'nde yerini aldı

Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'nde yerini aldı
Çorum’daki 3.324 yıllık Gölpınar Hitit Barajı, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’ne dahil edildi.

Çorum’daki 3.324 yıllık Gölpınar Hitit Barajı, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’ne dahil edildi. Türkiye'nin mirasları arasına giren ikinci sulama yapısı olan baraj, tarihi su mühendisliği örneği olarak günümüzde de tarımsal sulamada kullanılıyor.

BAKAN AÇIKLADI

AA'dan alınan habere göre: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum'un Alacahöyük antik şehrinde yer alan Gölpınar Hitit Barajı'nın, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’ne alındığını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin sulama yapılarının uluslararası alandaki değerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, ICID'ın 1950 yılında Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi’de kurulduğunu ve günümüzde 110 üyesiyle sürdürülebilir tarımsal su yönetimini teşvik etmek amacıyla sulama, drenaj ve taşkın yönetimi alanlarında önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Türkiye, 1960 yılından itibaren ICID’a üye olup, sulama verimliliğini artırma adına çeşitli çalışmalar yürütmektedir.

WHIS Ödülü: Gölpınar Hitit Barajı, World Heritage Irrigation Structures (WHIS) ödülü kategorisinde 2024 yılı için başvurusu yapılan yapılar arasındaydı. ICID tarafından verilen bu ödül, 100 yıldan daha eski ve hala faal olan sulama yapılarının dünya mirası olarak kabul edilmesini sağlıyor.

Bakan Yumaklı, barajın 3.324 yıllık tarihiyle dünya sulama yapıları arasında öne çıktığını vurgulayarak, Van’daki Şamran Kanalı ile birlikte Türkiye'den listeye giren ikinci sulama yapısı olduğunu belirtti. Ayrıca, bu ödülün, tarihi su yapılarının korunup gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük bir adım olduğuna dikkat çekti.

Gölpınar Hitit Barajı'nın Tarihi ve Önemi:

Hititler tarafından MÖ 13. Yüzyıl'da inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı, Alacahöyük antik şehrine su taşıyan önemli bir su yapısıydı. 1997 yılında yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılan baraj, 2002-2007 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi ve Çorum Valiliği ile koordineli olarak Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından rehabilite edilmiştir.

Bugün, barajın çevresi turizme kazandırılmış ve arkeopark projesi ile bölgeye olan ilgi artmıştır. Barajın etrafındaki 277 dönümlük arazi kamulaştırılmış ve baraj, bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılamaya devam etmektedir. Gölpınar Hitit Barajı, yalnızca bir sulama yapısı değil, aynı zamanda Hititler’in su mühendisliği konusunda ne kadar ileri düzeyde olduklarının da bir göstergesidir. Barajın, tarihî ve fonksiyonel önemi her geçen yıl daha fazla takdir edilmektedir.

Bakan Yumaklı, "Geçmişten miras kalan tarihi su yapılarımızın korunarak geleceğe aktarılması için büyük gayret gösteriyoruz. Gölpınar Hitit Barajı, bunun en güzel örneklerinden biri." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.