Devletin gizli anayasası 'Kırmızı Kitap' yeniden yazılıyor
Devletin "gizli anayasası" olarak bilinen ve kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB) güncelleme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu kapsamda, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği tarafından ay başında "gizli" nitelikte bir toplantı düzenlendi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TALİMAT
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmada, yılın ilk aylarından itibaren bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler toplanmıştı. Gelen bilgiler ışığında hazırlıklar yapılarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında kritik bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya katılanların cep telefonları ve akıllı saatlerinin alınmadığı, güvenlik önlemlerinin üst düzeyde tutulduğu öğrenildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından belgenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak ilk MGK toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.
MİLLİ GÜVENLİK SİYASETİ BELGESİ NEDİR?
Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, devletin iç ve dış tehdit algılamalarını detaylı şekilde tanımlayan bir rehber niteliği taşıyor. Belge, tehditlerdeki değişimlere göre belirli aralıklarla güncellenerek MGK toplantılarında kabul ediliyor.
Son güncelleme 30 Eylül 2019’da yapılmış, MGK toplantısının ardından “Bölgesel ve küresel gelişmelerin milli güvenliğimize etkilerinin değerlendirildiği” ifade edilmişti.
2025 YILINDA HAYATA GEÇMESİ BEKLENİYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 bütçesi görüşmelerinde yaptığı açıklamada, belgenin nitelikli ve kapsamlı bir içerik sunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Muhtemelen önümüzdeki Milli Güvenlik Kurulu'nda bu belge tartışılarak resmileşmiş olacak. 2025 yılında yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgemizin hayata geçmesini bekliyoruz."
Yeni MGSB’nin, iç ve dış tehditlere karşı devlet politikalarına yön vermesi ve kurumların çalışmalarına rehberlik etmesi amaçlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.