En çok çocuklar tüketiyor! Meyveli sütler zararlı mı? Uzman isim açıkladı…

En çok çocuklar tüketiyor! Meyveli sütler zararlı mı? Uzman isim açıkladı…
 Editör
Diyetisyen Beyza Vural Öten, ilköğretim çağındaki öğrenci velileri için beslenme çantasına eklenebilecek yiyecekler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Yeni eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala hem öğrencilerde hem de velilerde telaş başladı. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerinin en büyük faktörü olan sağlıklı beslenme de okul döneminde çok daha fazla önem arz ediyor. Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Vural Öten, çocuklar için beslenme çantasında nelerin olup olmaması gerektiğini ve doğru beslenme çantası hazırlama yöntemlerini açıkladı

beslenme-cantasi.png

‘SAĞLIKLI BESLENMEK

OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Sağlıklı beslenmenin okul çağındaki çocukların performanslarını etkilediğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, “Okula giden çocukların beslenmesi onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini doğrudan etkileyen faktörlerden en önemlisidir. Sağlıklı beslenmek çocuklardaki okul performansını, konsantrasyonu enerjilerini iyileştirir. Hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Bu nedenle çocukların Hem evde hem de okul süresince yediği içtiği gıdaların denetlenmesi, ebeveynler ve eğitimciler için önemli bir görevidir. Çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçirdikleri için beslenme çantalarının besleyici ve doyurucu olması çok önemlidir. Ailelerin evde kolaylıkla hazırlayabileceği sağlıklı yiyecekler var. Örneğin tam buğday ekmeği ile içerisine peynir, çeşitli sebzeler eklenmiş sandviçlerin yanına ayran şeklindeki yiyecekler. Farklı olarak evde tam buğday unuyla yapılmış krep, pankek, sebzeli börekler yanına süt, ayran ya da meyve olarak sağlıklı yiyecekler tercih edilebilir. Katkılı ve tuz yoğunluğu yüksek olduğu için şarküteri ürünlerinin (salam, sosis) sandviçlere eklenmesini kesinlikle önermiyoruz. Öğle yemeği için yine bozulması muhtemel ya da yemesi zor gıdaların beslenmeye konulmasından kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. Hazırlanan sandviçler mevsim sebzeleriyle çeşitlendirilip renklendirilebilir. Bu değişiklikler, çocukları yemeye özendirecektir. Bunların dışında ev yapımı limonatalar, kompostolar, hazırlanan yiyeceklerin yanına eklenebilir. Yine ev yapımı, tam buğday ekmeği ile hazırlanmış tostlar, tam buğday unuyla, tam tahıllı unlarla yapılmış poğaçalar, kekler, ev yapımı hamburgerler beslenme çantalarına eklenebilir. Ara öğün olarak kuruyemişler, kuru meyveler, ev yapımı kurabiyeler de eklenebilir” şeklinde konuştu.

meyveli-sut.jpg

DOĞRU BİR BESLENME ÇOCUKLARDA

HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇER Mİ?

Sağlıklı beslenmenin çocuklarda hastalıkların önüne geçtiğini belirten Dyt. Öten, “Enerjisi yüksek ama besleyiciliği düşük olan tüm gıdalar hem meyve suları hazır meyve suları, hazır pastane ürünleri, paketli gıdaların hiçbir şekilde beslenme çantalarına girmesini önermiyoruz. Dengeli beslenmeyen çocuklarda en önemli problem olan büyüme-gelişme geriliği, zihinsel gelişim geriliği, vitamin-mineral eksikliklerine bağlı çeşitli hastalıklar görülebiliyor. Özellikle demir eksikliği günümüz çocuklarında en çok görülen hastalıklardan bir tanesi. Bu hastalık çocuklara dikkat ve algılamada zorluk, okul başarısında düşüşler yaşatıyor, hem de fiziksel aktivite kapasitesinde azalmaya neden oluyor. Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sistemini de zayıflatıyor. Bağışıklık sistemini desteklenmesi, hastalıklardan korunmak için 3-4 porsiyon meyve-sebze tüketilebilir. Bir porsiyonu da yumruğumuz büyüklüğünde düşünebiliriz. Yine büyüme-gelişmeyi destekleyen, yeni hücrelerin oluşmasını sağlayan proteini almak da bir o kadar önemli. Her gün 1 adet yumurta, 1 porsiyon et ya da tavuk, balık, kuru baklagiller gibi yiyeceklerden en azından birinin tüketilmesi gerekiyor. Zihinsel gelişim için yine balık, ceviz, fındık, badem gibi kavrulmamış kuruyemişlerin günlük olarak tüketilmesi gerekiyor. Yine sağlıksız beslenmeye bağlı olarak obezite, şeker hastalığı, kalp-tansiyon hastalığı, erken ergenlik, karaciğer yağlanması, cilt problemleri gibi sağlık problemlerine yol açıyor. Obezite olan bir çocuğun yetişkinlikte de obezite olma ihtimali %70 oranında oluyor. Dolayısıyla buna bağlı olarak çeşitli kronik hastalıklara da zemin hazırlanmış oluyor. Obezite ile mücadele için çocukluk çağında doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması hem aile için hem okul için önemli bir misyon diyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

beyza-hanim.jpg

MEYVELİ SÜTLERE DİKKAT!

Meyveli sütlerin vücutta hiçbir yararı olmadığını açıklayan Öten, “Ebeveynleri özellikle meyveli sütler konusunda uyarmak istiyorum. Çocukların okula başlamasıyla çok fazla tercih ediliyor. Ancak içerisinde gıda katkı maddeleri, aroma vericiler, tatlandırıcılar olduğu için ne kadar tüketilirse tüketilsin biyoyararlılığı düşüktür . Doğal süt, doğal yoğurt, süt, kefir ayran, peynir, tahin gibi yiyecekler en güvenilir kalsiyum kaynaklarıdır. Ailelerin besleme çantası hazırlarken yaptığı bir hata da çocuğun ihtiyacının üzerinde bir beslenme çantası hazırlanması. Çoğu zaman çocuk için beslenme çantasındaki yiyeceklerin tamamını bitirmek zor görünebiliyor. Dolayısıyla bir miktar eve geri gelebiliyor. Burada önemli olan çocuğun ihtiyacı kadar beslenme çantası hazırlamak ve yiyecekleri çeşitlendirmeyi öneriyoruz” dedi. •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.