Erkeklerde en sık görülen kanser türü: Prostat kanseri
Medova Sağlık Grubu Üroloji doktorlarından Doç. Dr. İbrahim Buldu, “Prostat erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır. Genelde 65 yaş üstünde görülen bu hastalık erken dönemlerinde hiçbir belirti vermeyebilir. Tanı ve tedavide geç kalmış hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp prostat dışına dağılma gösterebilir. Prostat kanserinde en önemli risk faktörleri yaş ve aile öyküsüdür. Bunların yanı sıra, obezite ve sigara kullanımı da prostat kanseri için tanımlanan risk faktörleri arasındadır” dedi.
‘ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ’
Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu açıklayan Doç. Dr. İbrahim Buldu, “Prostat erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır. Genelde 65 yaş üstünde görülen bu hastalık erken dönemlerinde hiçbir belirti vermeyebilir. Tanı ve tedavide geç kalmış hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp prostat dışına dağılma gösterebilir. Prostat kanserinde en önemli risk faktörleri yaş ve aile öyküsüdür. Bunların yanı sıra, obezite ve sigara kullanımı da prostat kanseri için tanımlanan risk faktörleri arasındadır. Prostat kanseri çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden gelişir. Ama bazı hastalarda idrar ve meni problemleri de kansere bağlı olarak oluşabilmektedir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan erkeklerde prostat kanseri taraması 50 yaş ve sonrasında tavsiye edilirken, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarda 40 yaşından sonra prostat kanseri için tarama tavsiye edilmektedir. Tarama amaçlı olarak kullanılan yöntemler makattan prostat muayenesi ve PSA ölçümüdür” ifadelerini kullandı.
‘KESİN TEŞHİSİ İÇİN PROSTAT BİYOPSİSİ GEREKLİ’
Prostat kanserinin kesin teşhisi için mutlaka prostat biyopsisi yapılmasını öneren İbrahim Buldu, “Multiparametrik MR prostat kanseri şüphesi olan hastalarda tanıyı destekleyebilecek bir görüntüleme yöntemidir. Kanserli olan hücre ve dokular hücre yoğunluğundaki artış ve kanlanma gibi kimi özellikleriyle sağlıklı olan dokulardan farklı bir görüntüye sahiptir. Bu sayede multiparametrik MR ile görüntülenmeleri mümkündür. Prostat kanserinin kesin teşhisi için mutlaka prostat biyopsisi yapılmalıdır. MR-Ultrason Füzyon Biyopsi yönteminde hastanın daha önce çekilen multiparametrik MR görüntüleri, prostat biyopsisi yapılan ultrason cihazına aktarılarak tümörün tam yeri belirlenebilmektedir. Böylelikle klasik biyopsilerdeki gibi “rastgele” parça almak yerine “hedef gözeterek” direk şüpheli odaktan biyopsi yapılır” şeklinde konuştu.
‘RUTİN TARAMALAR AKSATILMAMALI’
Medova Sağlık Grubu Üroloji doktorlarından Doç. Dr. İbrahim Buldu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Prostat kanseri tespit edildikten sonra tedavi, hastalığa bağlı faktörler (evresi, yaygınlığı) ve hastaya bağlı faktörler (genel durumu, yaşı, ek hastalıkları) göz önünde bulundurularak planlanır. Prostat kanseri tedavisinde aktif izlem, robotik veya açık ameliyat, radyoterapi ve hormon tedavisi gibi seçenekler mevcuttur. Erken teşhis prostat kanseri tedavisinde başarıyı etkileyen ana faktördür. Sık görülen bu kanser için erkeklerin rutin tarama testlerini aksatmaması ve şüpheli durumda teşhis için gerekli işlemlerin yapılması hayati derecede önemlidir. Tedavi ile tamamen prostat kanserinden kurtulmak yüksek bir oranda mümkündür.”
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.