Eski Başkan Doç. Dr. Halil Ürün, HİSDER üyelerine anılarını anlattı
Konya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Doç. Dr. Halil Ürün, Hisar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (HİSDER) üyeleriyle buluşarak, 10 yıllık başkanlık dönemi boyunca gerçekleştirdiği projeleri, unutulmaz anılarını ve Konya’ya kazandırdığı hizmetleri paylaştı. Konuşmasında halka hizmetin kutsallığını vurgulayan Ürün, geçmişteki çabalarını içtenlikle anlattı.
“MEVLANA’NIN ŞEHRİ KONYA’DA BAŞKANLIK YAPMANIN GURURU”
Doç. Dr. Halil Ürün, Konya gibi köklü bir tarih ve kültür mirasına sahip bir şehirde 10 yıl süreyle belediye başkanlığı yapmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getirdi. Konya'nın Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sadreddin Konevi gibi önemli şahsiyetlerin yaşadığı bir şehir olmasının, hizmet anlayışını şekillendirdiğini belirten Ürün, “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” prensibini her zaman ön planda tuttuklarını ifade etti.
Başkanlık döneminde birçok ilke imza attıklarını hatırlatan Ürün, Türkiye’de ilk kez 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını ve bayramlarda halkın ücretsiz taşınmasını sağlayarak diğer belediyelere örnek olduklarını söyledi.
“RAYLI SİSTEMİN ÖNCÜSÜ OLDUK”
Konya’da raylı sistemin kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Ürün, ilk etap olan Alaaddin-Otogar hattını Siemens firmasına yaptırdıklarını, ancak ikinci etap olan Otogar-Kampüs hattını tamamen yerli mühendislerle tamamladıklarını vurguladı. Bu süreçte, Alman mühendislerin işçiliğine yüksek ücretler ödendiğini, ancak yerli mühendislerin çok daha düşük maliyetle aynı kalitede hizmet sunduğunu belirtti. Ürün, "Alman mühendisler bile yerli mühendislerimizin işini takdir etti" dedi.
YERLİ TRAMVAY HAMLESİ VE ENGELLER
Yerli tramvay üretim girişimlerine değinen Ürün, 30 yıl önce Adapazarı ve Eskişehir’deki fabrikalarla temas kurduklarını, ancak üst kademeden gelen talimatlarla bu girişimin engellendiğini ifade etti. O dönem tramvay üretimi mümkünken dışa bağımlı kalmak zorunda kaldıklarını belirten Ürün, bugün gelinen noktada raylı sistemin hem altyapısının hem de araçlarının Türkiye’de üretilebildiğini söyledi.
HALKLA İÇ İÇE BİR YÖNETİM
Halka yakın bir yönetim anlayışı benimsediğini vurgulayan Ürün, başkanlık döneminde hafta içi 50, hafta sonu ise 150 ev ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. Ev ziyaretleri sırasında siyaset konuşmaktan kaçındıklarını söyleyen Ürün, bu ziyaretlerin insanlarla güçlü bağlar kurmalarına vesile olduğunu ifade etti. Ürün, “Değer verdiğiniz insanlardan karşılık görürsünüz. İnsanımızın ruhuna dokunmamız, onların yanında olmamız gerekiyor” dedi.
BANDO TAKIMINDAN MEHTER TAKIMINA GEÇİŞ
Ürün, başkanlık döneminde milli ve kültürel değerlere önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye’de ilk hayvan barınağını Konya’da kurduklarını, ayrıca bando takımını mehter takımına dönüştürdüklerini belirtti. Mehter takımının hem yurtiçinde hem yurtdışında Konya’yı temsil ettiğini ve gelirleriyle belediye bütçesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
NECİP FAZIL’IN ŞİİRİYLE GÖNÜLLERE DOKUNDU
Programın sonunda Doç. Dr. Halil Ürün, etkileyici sesiyle Necip Fazıl Kısakürek’in “Sakarya Türküsü” şiirini okuyarak katılımcılardan büyük alkış aldı. HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve dernek yöneticileri tarafından kendisine bir plaket takdim edildi. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.