Hafıza kaybına karşı kendinizi korumak için 8 ipucu
Demanstan muzdarip insanlar kademeli olarak hafıza kaybı yaşarlar. Demans hastaları, günlük hayatlarını idare edemeyecek duruma gelene kadar hafızaları giderek azalır. Örneğin demansın en sık görülen türü olan Alzheimer hastalığı yedi evrede ilerler. Her evrede hafıza kaybı daha çok yaşanır.
Kendinizi demanstan korumak istiyorsanız eğer sağlıklı bir yaşam tarzına dikkat etmelisiniz. Hafızanızı geliştirmek için alabileceğiniz çeşitli önlemleri sizin için derledik.
1-İyi bir kalp damar sağlığı aynı zamanda beyne de fayda sağlar. Beynin yeterince oksijen alabilmesi için damar sağlığı önemlidir. Kan basıncınızın (tansiyon) 130/80 mmHg'den fazla olmamasına dikkat edin. Kilo verme, düzenli egzersiz ve ilaç tedavisi gibi önlemler bu konuda size yardımcı olacaktır.
2-Yüksek seviyelerdeki şeker ve kolesterol hafızayı olumsuz etkileyebileceğinden seviyenizi düzenli olarak kontrol edin. Bir sağlık kuruluşunda bu seviyelerinizi düzenli kontrol ettirin.
3-Yürüme ve hareket dengenizi geliştirin. Olası takılma ve düşme tehlikelerini ortadan kaldırarak denge egzersizleri yapın. Örneğin bisiklet sürerken kask takmanız sizi koruyacaktır.
4-İşitme seviyenizi kontrol ettirin. İşitmede zorluk fark ederseniz işitme testi yaptırın. İşitme kaybı yaşıyorsanız eğer kendinizi hafıza kaybından korumak için işitme cihazı kullanın .
5-Sebzeler, meyveler ve sağlıklı bitkisel yağlar açısından zengin bir beslenmeyi tercih ederek yaşam tarzınızı sağlıklı hale getirin. Demans riskini azaltmak için bunu düzenli fiziksel egzersizlerle birleştirin.
6-İster spor ister dil öğrenme ister müzik aleti olsun, düzenli olarak yeni şeyler öğrenerek beyin hücrelerinizi çalıştırın. Beyne sürekli yeni bilgi girişi hafızanızı güçlü tutar. Sosyal ilişkilerinizi de sürekli devam ettirin.
7-Stres hormonu kortizol kan basıncını artırıp uyku bozukluklarını ve depresyonu teşvik ettiğinden stresi azaltın. Yoga, yürüyüş, müzik veya nefes egzersizleri gibi rahatlama tekniklerini günlük yaşamınıza entegre edin.
8-Yeterince uyuduğunuzdan ve dinlendiğinizden emin olun, çünkü sürekli olarak gecede altı saatten az uyuyan kişilerde demans riski artar. Dinlenme önemlidir ve uzun süreli uyku sorunları ortaya çıkarsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik tavsiyeler değildir. Sağlık sorunları yaşadığınızda mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.