İdrarınızın rengi sizin hakkınızda ne söylüyor?
Sağlıklı bir mesaneye sahip bir kişi, mesanesini günde yaklaşık altı ila sekiz kez boşaltır. İnsan mesanesi yaklaşık bir litre idrar tutar ve idrara çıkma isteği yaklaşık 300 ila 400 mililitreden başlar . Ve kadınların anatomik olarak mesanesi erkeklerden daha küçüktür, bu da kadınların neden daha sık "idrara çıkmaya mecbur kaldığını" açıklar. Çoğu insan tuvalete gittiğinde pek dikkat etmese bile kendi idrarınıza bir göz atmakta fayda var. Çünkü vücudumuza ne kadar hayati bir sıvı olan su sağladığımızı gösterir. İdrar rengi ayrıca olası organ hastalıklarını da gösterebilir.
İdrarınız cinsiyete, yaşa ve fiziksel duruma bağlı olarak değişebilen metabolizmanız hakkında birçok şeyi ortaya çıkarır. Böbrekler iyi çalışıyor mu? Kan şekeriniz çok mu yüksek ? Hamilelik var mı? İlaçlar alınıyor mu? İdrarın rengi sadece metabolizma hakkında bilgi vermekle kalmıyor ayrıca olası hastalıkların da habercisi.
Her zaman bir test çubuğuna veya laboratuvar testine ihtiyacınız yok. Daha yakından bakıldığında idrarınız çok koyu sarı renkteyse bu şu anlama gelebilir: Şimdi bir şeyler içmelisiniz, tercihen su; yetişkinler için gün boyunca iki ila üç litre önerilir. Sabahları güne bir bardak su ile başlamak dolaşımınızı hızlandırarak metabolizmanıza ve dolayısıyla idrarınızın rengine olumlu etki eder. Su eksikliğinin diğer belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve ağız kuruluğu da sayılabilir.
İdrar renkleri ne diyor?
İdrar test şeritleri, renksizden neredeyse siyaha kadar farklı renklerden oluşur. Her zaman arkasında bir hastalığın olması gerekmez. Bazen bunun nedeni yeterince su içmemiş olmanızdır.
İdrarın renksiz olması:
Şu ana kadar çok iyi içtiğinizi gösterir.
İdrar rengi açık sarı olması:
Zararsızdır, vücudunuz şu anda yeterli miktarda su olduğu anlamına gelir.
İdrar rengi koyu sarı:
Rengin kendisi iyidir ancak daha fazla içmelisiniz.
İdrar rengi sarı-hardal:
Bir şeyler içmelisin! Bu idrar rengi, idrarda çok düşük su seviyesinin olduğunu gösterir. Yeterince su içmenize rağmen herhangi bir renk değişikliği görmüyorsanız doktorunuza görünerek karaciğer değerlerinizi kontrol ettirin; nedeni karaciğer hastalığı olabilir.
İdrar rengi koyu turuncu:
Acilen su içmelisiniz! Eğer idrar rengi bir iki günden fazla sürüyorsa mutlaka doktorunuza başvurarak karaciğer değerlerinizi kontrol ettirmelisiniz .
İdrar rengi açık kırmızı/koyu kırmızı:
Bu renkte belirli yiyecekler yediniz mi? Yemediyseniz, bu renk idrardaki kanı gösterdiğinden doktorunuza başvurun.
İdrar rengi yeşil:
Yakın zamanda idrarınızı etkileyebilecek herhangi bir ilaç aldınız mı? Değilse derhal doktorunuzla konuşun.
İdrar rengi köpüklü-açık sarı:
Bu renk değişikliği, acilen doktor tarafından kontrol edilmesi gereken bir böbrek hastalığına
işaret edebilir .
İdrar rengi koyu gri:
İdrarınızın bu rengini gösteren demir takviyesini halihazırda almıyorsanız derhal doktorunuza başvurmalısınız.
İdrar rengi
Böbrekler kanımızı detoksifiye eder ve içerdiği besinleri filtreler. Vücudun ihtiyaç duymadığı maddeler mesane yoluyla ve günde iki litreye kadar idrarla dışarı atılır.
İdrar olarak da bilinen sıvının yüzde 95'i sudan oluşur. Çok az sıvı alımına (yani içmeye) bağlı olarak idrarda çok az su varsa rengi daha koyu görünür. İdrarın geri kalan yüzde beşi üre, hormonlar, tuzlar ve boyalardan oluşur.
İdrar sarıdır çünkü kanın parçalanma ürünü olarak safra pigmenti bilirubini de içerir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.