İlçelerde don: Zarar tespit çalışmaları başladı

İlçelerde don: Zarar tespit çalışmaları başladı
Ereğli ve Akşehir'de zirai don sonrası zarar tespit çalışmalar başladı.

Konya’nın Ereğli ve Akşehir ilçelerinde etkili olan zirai don, meyve ağaçlarında büyük zarara yol açarken, yetkililer sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüp üreticilere destek çağrısında bulundu.

Konya'nın Ereğli ilçesinde Tarım ve Orman Müdürü Kamil Küçük, ‘don' mağduru üreticiyle bir araya geldi.
Ereğli'de 11 Nisan gecesi meydana gelen zirai don zararı nedeniyle Ereğli İlçe Tarım Müdürü Kamil Küçük, teknik personel ile birlikte sahada zarar tespit çalışmalarına başladı. Küçük, "Mart ve Nisan aylarında ama özellikle son 3 günlük dönemde (10-11-12 Nisan) hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu don, kar yağışı, dolu olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Yer yer sıcaklığın eksi 15 dereceye düştüğü son 3 günde, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu olumsuz hava şartlarından maalesef 2014'te yaşanan büyük zirai don olayından sonra tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Tüm üreticilerimize, çiftçilerimize büyük geçmiş olsun. Bütün ekiplerimiz zarar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüze, sigortalı üreticilerimiz de Alo Tarsim 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilir. Son yılların en geniş alanı kapsayan bu don olayı sonrasında da üretimin devamlılığını sağlamak üzere üreticilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz" dedi.

aa-20250414-37631002-37631001-konyada-zirai-don-nedeniyle-kiraz-agaclari-zarar-gordu.jpg

aw432368-03.jpg

Konya'da etkili olan zirai don, Akşehir ilçesindeki kiraz ağaçlarında büyük zarara neden oldu.

Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suat Ordu, zirai donun ardından kiraz bahçelerinde inceleme yaptı.

Tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Ordu, "Rabb'im böyle bir afeti bir daha yaşatmasın. Türkiye'deki kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 60'ı Akşehir bölgesinde gerçekleşiyor. Ancak bu don olayı, birçok bahçeyi tamamen kullanılmaz hale getirdi." dedi.

Zirai don olayının, bölge çiftçisi kadar tarımsal iş gücü açısından da büyük bir kayba neden olduğunu belirten Ordu, zirai donun hem ürünü hem de bölgede istihdamı etkilediğini bildirdi.

Kaynak:İHA, AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.