İmar hakkı aktarımı hakkında merak edilenler

İmar hakkı aktarımı hakkında merak edilenler
 Editör
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" değişikliğiyle yürürlüğe giren "imar hakkı aktarımı" ile ilgili vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı.

İmar Hakkı Aktarımı Hakkında Merak Edilen 5 Soruda Yanıtlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" değişikliğiyle yürürlüğe giren "imar hakkı aktarımı" ile ilgili vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı. 5 Aralık'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan düzenleme, İmar Hakkı Kanunu’na "imar hakkı aktarımı" tanımını ekledi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, imar hakkı aktarımıyla ilgili 5 soruya açıklık getirildi. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:

1. Hangi arsaları kapsayacak?
İmar hakkı aktarımı, 2019 öncesinde kamu hizmet alanları (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı vb.) olarak belirlenen ancak uzun yıllar boyunca kamulaştırılamamış parselleri kapsayacak.

2. İmar hakkı aktarımı ile vatandaş ne kazanacak?
Bu düzenleme sayesinde vatandaşlar, parsellerinin tamamının ya da bir kısmının kamu hizmet alanlarında kalması nedeniyle yapılaşma hakkı alamadıkları için yaşadıkları hukuki anlaşmazlıklar çözüme kavuşturulacak ve mağduriyetleri önlenecek.

3. Vatandaşın mülkiyeti istemeden el mi değişecek?
Vatandaşların mülkiyetine el konulması söz konusu olmayacak. Aksine, vatandaşların kullanamadığı parsel ya da hissesine karşılık gelen imar hakları, imar planı kararıyla belirlenen başka bir alanda kullanılacak. Bu şekilde, vatandaşlar imar hakkına kavuşurken, kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak.

4. Hak aktarımı nasıl yapılacak?
Vatandaşların verilemeyen imar haklarının değeri tespit edilerek, bu değere karşılık gelen haklar, imar planı kararıyla belirlenen alanlara aktarılacak.

5. Bedel tespiti nasıl olacak?
Tüm işlemler, Kamulaştırma Kanunu’na göre, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız değerleme kuruluşları tarafından, gayrimenkul değerleme esasları doğrultusunda yapılacak. Vatandaşlar mağdur edilmeyecek ve imar hakkı aktarımı süreci, Bakanlık ve yerel yönetimler tarafından yürütülecek.

Bu düzenleme ile vatandaşların yaşadığı mağduriyetler giderilecek, kamuya da yeni hizmet alanları kazandırılacak.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.