İnşaat sektörü küçülmeye devam ediyor

İnşaat sektörü küçülmeye devam ediyor
Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme gösterdi. Sanayi sektörü yüzde 7,4 büyürken, tarım sektörü yerinde saydı. İnşaat sektöründe ise yüzde 7,2 küçülme yaşandı.

Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme gösterdi. Sanayi sektörü yüzde 7,4 büyürken, tarım sektörü yerinde saydı. İnşaat sektöründe ise yüzde 7,2 küçülme yaşandı.

Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme göstertirken, büyüme verileri açıklanan ülkeler arasında Türkiye dünyada 6’ncı sırada yer aldı. Ekonomideki hızlı büyümede özellikle vatandaşın tüketimi etkili olurken, tüketimin de stoklardan karşılanması dikkat çekti. Dış talep de büyümeye güçlü bir katkı verdi. Sanayi sektörü yüzde 7,4 büyürken, tarım sektörü yerinde saydı. İnşaat sektöründe ise yüzde 7,2 küçülme yaşandı.

İnşaat sektöründeki küçülmenin durmadığına dikkat çeken Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, 2021 yılının son iki çeyreğindeki daralan inşaat sektöründe küçülmenin 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini söyledi.

Sektördeki sorunların artarak devam ettiğini vurgulayan Gökhan Küçük, “İnşaat sektöründe son üç çeyrektir küçülme yaşanıyor. İnşaat maliyetlerindeki hızlı artış ve yeni inşaat sayılarında son dönemlerde yaşanan durgunluk sorunları hızla derinleştiriyor. Yılın başında yaşanılan mevsimsel zorluklar, son dönemde etkili olan maliyet artışları, sektörel problemleri iyice ağırlaştırdı ve firmaları iş yapamaz hale getirdi. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları hala devam ediyor. Sektöre yönelik yapılan teşvik ve destekler istenilen etkiyi yaratmadı. Buna bağlı olarak kira ve konut fiyatlarındaki hızlı artışlar durdurulamıyor” dedi.

İnşaat sektörünün ülke ekonomisi için öneminin ortada olduğunu belirten Gökhan Küçük, sektörün geleceği için çözüm üretilmesi gerektiğin söyledi. Gökhan Küçük şöyle konuştu: “ Pandeminin başlattığı ekonomik sorunlardan tüm dünya etkilendi. Pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalışılırken, patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı beraberinde enerji ve gıda fiyatlarındaki artışları getirdi. Hızlı maliyet artışlarından en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat geliyor. Yeni inşaat yatırımları durdu ve bu şartlarda konut sahibi olabilmek zorlaştı. Konut arzının azalması fiyatları tetikledi. Kira ve konut fiyatlarının kontrol altına alınması için yasal düzenlemeler hazırlanıyor. Sektörün istikrara kavuşması için hızlıca etkili çözüm üretilmesi gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.