İnşaat sektöründe kayıt dışı istihdam sorunu: Haksız rekabet ve güvenlik riski
KONTİMDER (Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği) Genel Sekreteri Hasan Boztepe, inşaat sektöründe yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı çalışan usta ve işçilerin sektöre büyük sorunlar oluşturduğunu ifade etti.
KAYIT DIŞI İSTİHDAM EKONOMİYİ ZORLUYOR
Boztepe, kayıt dışı istihdamın, kayıt dışı ekonominin bir uzantısı olarak inşaat sektöründe haksız rekabet yarattığını belirterek, "Yetki belgesi olmayan, kayıt dışı çalışan usta ve işçiler sektörde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu durum, inşaat firmaları ve işçilerin kurumsal yükümlülüklerini yerine getirerek ülke ekonomisine katkı sağladığı mevcut yasalara aykırıdır." dedi.
VATANDAŞLARIN KURUMSAL FİRMALARI TERCİH ETMESİ ÖNEMLİ
Kayıt dışı çalışanlar nedeniyle yaşanan haksız rekabetin ve güvenlik risklerinin artmasına dikkat çeken Boztepe, vatandaşların fiyat odaklı değil, kurumsal firmaları tercih etmelerinin önem kazandığını vurguladı. "Vatandaşlarımız ‘malzemeyi ben alırım, bir usta bulur, yaptırırım’ mantığı ile hareket ediyor ancak bu, kalite ve güvenlik sorunlarını beraberinde getiriyor. Kayıt dışı iş gücü nedeniyle vergi kayıpları yaşanıyor. Bu kayıpların önüne geçmek, güvenli ve kaliteli işler yapabilmek için usta yetki belgelerinin teşvik edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE KAYIT DIŞI İSTİHDAM
Kayıt dışı istihdamın iş güvenliği ihlallerine yol açtığını ve bu durumun inşaat sektöründe büyük tehlike oluşturduğunu belirten Boztepe, "İş kazaları sonucunda her yıl çok sayıda çalışan yaralanmakta ve hayatını kaybetmektedir. 2021 yılı SGK istatistiklerine göre, inşaat sektöründe 58 bin 107 iş kazası yaşanmış ve bunların 386’sı ölümle sonuçlanmıştır. Kayıt dışı çalışma, bu tür kazaların artmasına neden olmaktadır" dedi.
Boztepe, müteahhitlerin ve taşeronların sorumluluk paylaşımını içeren düzenlemelerin sektördeki sorunları çözmede önemli rol oynayacağını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.