Konya çiftçisi borsayı ayıpladı!
Mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulaması hakkında karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte yüzde 130 olan gümrük vergisi oranı yüzde 5’e çekilerek 31 Aralık 2024 tarihine kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için düğmeye basılmış oldu. Kararın açıklanmasının hemen ardından ise Konya Ticaret Borsası’nda mısır fiyatları hızlı bir şekilde düşerek ton başına yaklaşık bin TL geriledi.
MISIR, KONYA’DA DİBE VURDU
Mısır hasadının devam ettiği bugünlerde Konya Ticaret Borsası’nda mısır fiyatlarının bir hafta öncesine göre ton başına ortalama bin lira daha ucuza işlem görmeye başladığını ifade eden Konya çiftçisi, bu durumu Konya Ticaret Borsası’ndaki tüccarların fırsatçılığı olarak yorumladı.
Konya’da mısır ekiminin yoğun olarak yapıldığı ilçelerden olan Altınekin’de üreticilerin mısır fiyatlarının tabana düşürülmesi konusundaki tepkilerini dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Alınan bir karar ile bir gecede mısır fiyatını dibe vurmak, ne borsamıza, ne de tüccarımıza yakışmayan bir yaklaşımdır” dedi.
9800 TL’DEN 8800 TL’YE DÜŞTÜ
Mısır ithalatının önünü açan yaklaşımın borsada adeta fırsat olarak görüldüğünü dile getiren Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Bundan birkaç gün öncesine kadar mısırın borsada ortalama 9800 TL’ye satabilen üreticimiz, bugün borsaya götürdüğü ürüne en fazla 9 bin TL verildiğini görüyor. Bu yaklaşımı da ne borsamıza ne de borsada işlem yapan esnafımıza yakıştıramıyoruz. Zira onlar biz üreticiler ürettiği sürece varlar. Bugün üretim maliyetinin dahi altındaki bir fiyata mısır satmak durumunda kalan üretici, bir daha mısır üretir mi?” dedi.
İTHALATIN ÖNÜ AÇILDI DİYE Mİ YAPTINIZ?
Mısır fiyatlarının hızlı bir şekilde dibe düşmesine bir anlam veremediklerine vurgu yapan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Borsa, fiyatları dışarıdan gelecek olan mısırın fiyatına endekslemeye çalışıyor anladığımız kadarıyla. Böylesi bir yaklaşımın neresinde yerlilik ve millilik vardır? Üreticimiz arpa ve buğdayda beklediği rakamı bulamayınca umudunu mısıra bağlamıştı. Yani mısırdan elde edeceği kâr ile diğer ürünlerdeki zararını regüle etmeyi düşünüyordu. Ancak bugün borsa mısırın para etmez oluşu tüm planları altüst etti” diye konuştu.
ÇİFTÇİ EKMEMEYİ DÜŞÜNÜYOR!
Bir taraftan mısır hasadının devam ettiği bugünlerde diğer yandan da tarlaların bir sonraki yıl için hazırlandığını dile getiren Başkan Kağnıcıoğlu, “Borsadan boynu bükük dönen çiftçi, soluğu odada alıyor. Herkesin derdi aynı. Borsaya giderken beklenti yüksek, borsaya gidince her şey tepetaklak. Bu durum üreticilerimizin moralini ve motivasyonunu da düşürdü. Bir sonraki yıl için hazırlıkların yapıldığı bugünlerde çiftçimizden sıklıkla yeniden ekim yapmayacaklarına dair söylemleri duyuyorum. Çiftçiyi toprağa küstürmeyin” dedi.
ÜRETİCİ BU KADAR UCUZ OLMAMALI!
Çiftçinin mazot, enerji, tohum ve gübre gibi temel girdi maliyetlerinde herhangi bir düşüş olmadığı gibi her geçen gün fiyatların arttığını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Merak ediyoruz, üretim sürecinde kullandığımız hangi temel girdi maliyetinin fiyatı düşmüş de bugün mısırın fiyatını düşürmek icap etmiş. Biz hep şunu söylüyoruz. Üreticimiz bu kadar değersiz, bu kadar ucuz değil. Tamam, istesek de istemesek de temel girdi maliyetlerimiz artıyor. Biz artık niye bu kadar yüksek bu maliyetler diye yakınmıyoruz. Dönüp kendimize bakıyor ve biz bu kadar ucuz değiliz diyoruz. Tabi söylemlerimiz ürünümüzü pazara çıkarıncaya kadar. Tüccarımız en küçük bir gelişmeyi fırsat bilip çiftçinin belini büküyor. Biz bu durumu ne borsamıza ne de tüccarımıza yakıştıramıyoruz. Yapılanın ayıp olduğunu da açık yüreklilikle dile getiriyoruz” diyerek mısır üreticisinin tepkisini dile getirdi.
Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.