Konya'da 101 yıllık tarihi Sarnıç Çeşmesi

Konya'da 101 yıllık tarihi Sarnıç Çeşmesi
 Editör
Çeşme, Karatay ilçesi, Sarnıç (günümüzde Nakipoğlu) Mahallesi'nde, Sedirler Caddesi üzerinde bulunuyor. Mülkiyeti belediyeye ait olan çeşme, bir evin duvarına bitişik olarak inşa edilmiş.

Sarnıç Çeşmesi, Karatay ilçesinde, Sarnıç (günümüzde Nakipoğlu) Mahallesi’nde, Sedirler Caddesinde yer almaktadır. Mülkiyeti Belediyeye ait olan ve günümüzde de kullanılmaya devam edilen çeşme, bir evin duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Kitabesine göre R 1339/H 1340/M 1922 yılında mahalle vatandaşı tarafından yaptırılmıştır.

Tek cepheli sokak çeşmeleri çerçevesine giren yapının inşa malzemesi Gödene taşıdır. Oldukça sade kaide ve başlıkları bulunan birer ayak üzerine kaş kemerli cephede, kemer aynalığına kitabe, kemer köşeliklerine ise birer gülbezek olarak koyulmuştur. Çeşme lülesi de iri bir gülbezeğin içerisinde yer olur. Çeşme lülesinin üzerinde dilimli kemerli, küçük bir niş şeklinde taslık var olmaktadır.

Çeşmenin özellikleri

Tek cepheli sokak çeşmeleri grubuna giren Sarnıç Çeşmesi, Gödene taşından inşa edilmiş. Olduğundan fazla normal kaide ve başlıkları olan birer ayak üzerine kaş kemerli cephede, kemer aynalığına kitabe, kemer köşeliklerine ise birer gülbezek koyulmuş. Çeşme lülesi de iri bir gülbezeğin merkezinde içerinde yer alıyor. Çeşme lülesinin üzerinde dilimli kemerli, küçük bir niş şeklinde taslık yer almaktadır .

Tek cepheli sokak çeşmeleri kapsamına giren yapının inşa malzemesi Gödene taşıdır. Fazla normal olan kaide ve başlıkları bulunan birer ayak üzerine kaş kemerli cephede, kemer aynalığına kitabe, kemer köşeliklerine ise birer gülbezek yerleştirilmiştir. Fakat çeşme lülesi de iri bir gülbezeğin merkezinde yer alır. Çeşme lülesinin üzerinde dilimli kemerli, küçük bir niş şeklinde taslık bulunmaktadır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.