Konya'da bu gelenek huzur veriyor

Konya'da bu gelenek huzur veriyor
Konya'nın Ahırlı ilçesinde imece usulü ile yapılan yemekler yıllara dayanan bir geleneği de ayakta tutuyor.

Ahırlı ilçesinde tarihi çok eskilere dayanan bir gelenek bu gün bile tüm ilçe halkını bir araya toplamaya yetiyor.

Bölgeye has düzenlenen düğün, cenaze, hatim ve hac yemeği gibi etkinlikler köy halkının bir araya gelmesi ve imece usulü ile gerçekleştiriliyor.

GELENEK BİR ASRA DAYANIYOR

Özellikle yaz aylarında dışarda yaşayan ilçe halkının yoğun olması nedeniyle hemen her hafta bir etkinlik düzenlendiğini ifade eden ilçe sakinlerinden Emin Doğan, “Bu geleneğin tarihi abartma gibi algılanmasın ama neredeyse bir asra dayanır. Eskiden ekonominin kıt olduğu dönemlerde bu isteklerini yerine getirmek isteyen ailelere herkes karınca kararınca bir şekilde destek olurdu. Kimi bulgur getirirdi kimi odun getirirdi kimi tereyağını yapar getirirdi. Yani tüm ihtiyaç maddeleri imece usulü toplanır ve o hemşerimize destek olunurdu" dedi.

Yemeğin bir bütün halinde hazırlanmasında imece usulüne dikkat çeken Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bu gün tüm malzemeler aileler tarafından temin edilse bile yemeği pişirmek ve dağıtımını yapmak için kesinlikle hepimiz bir araya geliriz. Yemekte kullanılan etin doğranmasında gençlerimiz, yemekte verilecek olan yufka ekmeğin hazırlanmasında günler öncesinde ekmek eylemeye başlayan bayanlarımız, yemeğin pişirilmesinde benim ile birlikte bu işe gönül veren ekip arkadaşlarımız, yemeği masalara dağıtan gönüllüler ve son olarak dağıtılan yemeğin bulaşıklarını yıkamak için gönüllü olan bayanlarımız var gücümüzle çalışırız."

YEMEKTE KAŞIK KULLANMAK YOK

"Bizim yemeğimiz Nohutlu Bulgur Pilavı, Kavurma, Tereyağı, Yufka Ekmek ve Kuru soğandan oluşur" diyen Doğan "Büyük tepsilere önce pilav doldurulur daha sonra üzerine kavurma eklenir son olarak ise bu ikilinin üzerine bolce tereyağı dökülür ve bir poşet yufka ekmek, birkaç baş kuru soğan ile servis yapılır. En büyük özelliğimiz ise yemekte kesinlikle kaşık kullanılmaması. Kaşık yerine yufka ekmek yardımı ile pilavımız büyük bir afiyet ile tüketilir” şeklinde konuştu.

GELENEK DEVAM EDİYOR

Bu güzel gelenek son olarak bir süre önce vefat eden köy sakinlerinden Necati Candan ve Fevzi İlhan’ın aileleri tarafından devam ettirildi. Yemeğe katılan vatandaşlar ise sadece Ahırlı bölgesine has olan bu tür yemekler ile hem uzun zamandır görüşemeyen akrabaların bir araya geldiğini hem lezzetini bir türlü unutamadıkları köy usulü yemeği bir kez daha yeme imkanı bulduklarını söyledi.

1-002.jpg

2-001.jpg

3-002.jpg

4-002.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.