Konyalı görüntü yönetmeni, tarihi yapıları dijital sanatla hareketlendiriyor
Konya’da yaşayan görüntü yönetmeni Eser Tokaş, mimari eserlerin fotoğraflarını dijital ortamda motion grafik (görsellerin çeşitli programlarla hareketlendirilmesi) yöntemiyle hareketlendirerek, tarihi yapılara sıradışı bir bakış açısı kazandırıyor. Yaklaşık 1,5 yıldır bu alanda çalışmalarını sürdüren Tokaş, Mescid-i Aksa, Kubbet'üs Sahra, Mevlana Müzesi gibi 25 farklı eserin fotoğraflarını dijital sanatla birleştirerek etkileyici görseller oluşturdu.
TARİHİ YAPILARIN "HAYATI"NA DİKKAT ÇEKİYOR
AA'dan alınan habere göre: Tokaş, her bir yapının parçasının farklı yönlere senkronize hareket ettiği ve ses efektleriyle desteklenen görüntülerle, dişli sistemiyle çalışan bir mekanizma izlenimi yaratıyor. Bu hareketlendirilmiş fotoğraflar, izleyenlerin büyük beğenisini kazanıyor.
Çocukluğundan beri mimari eserlere ilgi duyan 31 yaşındaki Tokaş, tarihi yapıların derinliği ve yaşanmışlıklarını ön plana çıkarmayı hedefliyor. İspanyol bir tasarımcıdan esinlenerek geliştirdiği bu üslubunu, "Bu yapıların da hayatı var. Bunlar da hareket ediyor, nefes alıp veriyor." düşüncesiyle hayata geçirdiğini belirtiyor. Tokaş, eserlerinin sosyal medyada büyük ilgi gördüğünü ve izleyicilerden "Hayal mi görüyorum, binalar hareket mi ediyor?" gibi yorumlar aldığını ifade ediyor.
SANATLA TARİHİ YAPILARI GÜNDEME TAŞIYOR
Tokaş, hareketlendirdiği fotoğrafların estetik açıdan da altın oranı dikkate alarak tasarlandığını söylüyor. Her bir yapıdaki öğenin uyumlu bir şekilde hareket etmesi için detaylı çalışmalar yapıyor. "Birisi sağa dönüyorsa, diğeri sola dönmeli. Bu şekilde altın orana uygun bir görüntü elde etmeye çalışıyorum," diyen Tokaş, tarihi yapıları sanatla gündeme getirmeyi amaçladığını vurguluyor.
FİLİSTİN DİRENİŞİNE DESTEK: KUDÜS’TEKİ KUBBET'ÜS SAHRA
Tekniğini, Türkiye’nin simge yapılarına uyguladıktan sonra yurt dışına da açılmayı hedefleyen Tokaş, Kudüs’teki Kubbet'üs Sahra'yı çalışarak, Filistin halkının direnişine destek vermek istedi. "Nehirden denize özgür Filistin" diyerek tamamladığı bu çalışmaya büyük ilgi gördü. Tokaş, çalışmalarını dijital sergi açarak daha geniş bir kitleye ulaştırmayı planlıyor.
İstanbul'daki önemli yapılara da yer vereceğini söyleyen Tokaş, çalışmalarının uluslararası düzeyde geniş bir kitleye ulaşmasını hedefliyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.