Konya'nın unutulmayan mirası: Konya askeri ortaokulu

Konya'nın unutulmayan mirası: Konya askeri ortaokulu
 Editör
Konya, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda askeri geçmişiyle de dikkat çeken bir şehirdir. Şehrin askeri geçmişine ışık tutan önemli kurumlardan biri de 1930 yılında kurulan Konya Askeri Ortaokulu.

1930 yılındaKonya'da kurulan ve Şeyh Sadreddin Konevi Türbesi civarında faaliyete başlayan Konya Askeri Ortaokulu, Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir eğitim merkezi olarak ortaya çıktı. Okul, askeri liselere öğrenci yetiştirmenin yanı sıra, Konya'nın eğitim ve kültür hayatına da önemli katkılarda bulundu.

pusula-manset.jpg

"ORDUNUN ARA ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAYAN OKUL"

Şeyh Sadreddin Konevi Türbesi civarında faaliyete başlayan okul, kısa sürede önemli bir eğitim yuvası haline geldi. Sadece askerî liselere öğrenci yetiştirmekle kalmayıp, ordunun ara eleman ihtiyacını da karşılayan okul, aynı zamanda dönemin Konya'sında en etkin sağlık kuruluşlarından biri olan bir hastaneye de ev sahipliği yaptı. Askerî hastane, hem askerlerin hem de halkın sağlık sorunlarıyla yakından ilgilendi. Okulda eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunacak birçok imkan da bulunuyordu. Yatakhane, yemekhane, sinema salonu, kütüphane, spor alanı gibi tesislerin yanı sıra, terzihane, kundura tamirhanesi gibi atölyeler de öğrencilere pratik beceriler kazandırıyordu.

KONYA, TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR EĞİTİM MERKEZİ

1939 yılından itibaren okul bünyesinde Türkiye'nin ikinci Astsubay Hazırlık Okulu da faaliyete geçti. Bu sayede Konya, Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir eğitim merkezi haline geldi.

Konya Askeri Ortaokulu, sadece askeri bir kurum olarak değil, aynı zamanda Konya'nın eğitim ve kültür hayatına da önemli katkılar sağladı. Okulda görev yapan öğretmenler, diğer eğitim kurumlarında boş kalan derslere girerek, halkla ordu arasında sağlıklı bir ilişki kurulmasına yardımcı oldu.

1965 YILINDA KONYA'DAN ÇANKIRI'YA TAŞINDI

Ancak, bazı sorunlar nedeniyle okul 1965 yılında Konya'dan Çankırı'ya taşındı. Bu durum, Konya için büyük bir kayıp oldu.

Konya Askeri Ortaokulu, sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda bir dönem. Okulun tarihi, Türkiye'nin modernleşme sürecinde askerin rolü ve Konya'nın sosyal hayatına dair önemli ipuçları sunmakta.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.