Konya'daki bu hastanede lösemili çocuklar kemoterapi öncesi moral depoluyor

Konya'daki bu hastanede lösemili çocuklar kemoterapi öncesi moral depoluyor
NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kemoterapi alan 15 lösemili çocuk kemoterapi öncesi oyun odasındaki etkinliklerle mutlu oluyor.

NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kemoterapi öncesi oyun odasında vakit geçiren lösemi hastası çocuklar hastaneden mutlu ayrılıyorlar.

AA muhabirinden alınan habere göre; Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kemoterapi öncesi oyun odasında vakit geçiren lösemi hastası 15 çocuk, hastaneden gülümseyerek ayrılıyor.

aa-20241014-35906393-35906392-losemili-cocuklar-kemoterapi-oncesi-oyun-odasinda-moral-depoluyor.jpg

Akademik çalışmalarını oyun terapisi üzerine sürdüren klinik psikolog Esra Coşkun, hastanede tedavi gören çocukların eğlenceli vakit geçirmelerinin tedaviye etkisini araştırmak için çalışma başlattı.

Çocukların hastane fobisini yenmesini ve motivasyonla tedavide olumlu sonuç almayı amaçlayan Coşkun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 8-12 yaşlarındaki 15 çocukla oyun terapisine başladı.

Çocuklar, tahlil verdikten sonra hastanede kurulan oyun odasında Coşkun'un rehberliğinde oyuncaklarla oynuyor, tedavi öncesi moral depoluyor.

aa-20241014-35906393-35906391-losemili-cocuklar-kemoterapi-oncesi-oyun-odasinda-moral-depoluyor.jpg

ÇOCUKLAR SIKINTILARINDAN UZAKLAŞTIRILIYOR

Coşkun, kanser tedavisinin ağır geçtiğini, çocukların büyük zorluklara maruz kaldığını söyledi.

Ailelerin de tıpkı çocuklar gibi hastalık ve hastane stresi yaşadığını vurgulayan Coşkun, "Bu süreçte çocuklarda depresyon ve kaygının yanı sıra algılarında ciddi anlamda bozulmalar olabiliyor. Çocuklar bu süreçte saçlarını, kaşlarını kaybediyor." dedi.

Coşkun, tedavi gören çocukların depresyon, kaygı ve sıkıntılarını gidermek amacıyla oyun terapisine başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Hepsi kemoterapi alıyor. Ayaktan tedavi görüyorlar. Haftada bir kere, 40 dakika sürüyor. Kan verdikten sonra buraya geliyorlar. Tahlil sonucuna göre kemoterapi alıyor. O bekleme sürecinde burada benimle oyun oynuyorlar. Dolayısıyla beklerken de sıkılmamış oluyorlar. Oyun terapisiyle çocuklardaki hastane fobisini tamamen ortadan kaldırmış olduk. Toplamda 15 seans sürecek. Daha sonra diğer çocukları alacağız. Ailelerden aldığımız geri dönüşler çok güzel çünkü çocuklar için hastane ilk etapta gelinmemesi gereken bir yer gibiydi ama şu anda gülerek ve mutlu bir şekilde geliyorlar."

Çocukların tedavi sürecinde kaybettiği gücü oyun odasında tekrar kazandığına işaret eden Coşkun, sürecin tedaviye etkisinin bilimsel sonuçlarını yayımlayacağını kaydetti.

aa-20241014-35906393-35906390-losemili-cocuklar-kemoterapi-oncesi-oyun-odasinda-moral-depoluyor.jpg

aa-20241014-35906393-35906389-losemili-cocuklar-kemoterapi-oncesi-oyun-odasinda-moral-depoluyor.jpg

"ÇOK DEĞİŞTİ, NEŞESİ ARTTI"

Tuba Yılmaz da iki yıl önce 9 yaşındaki kızına lösemi tanısı konulduğunu, sonrasında tedavi sürecinin başladığını dile getirdi.

Hematoloji bölümünde tedavi gördüklerini ve kızının sağlığının iyiye gittiği anlatan Yılmaz, "Artık 'Hastaneye gideceğiz.' diye çok mutlu, sevinçle geliyor. Kan verdikten sonra oyun odasına giriyor. Önceden çok çekingendi. Bu terapiden sonra içine kapanıklığı gitti. Çok değişti, neşesi arttı." ifadesini kullandı.

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.