Konya'yı kültür merkezine dönüştürecek

Konya'yı kültür merkezine dönüştürecek
 Editör
Dünyaca ünlü mutasavvıf ve şair Mevlana Celaleddin Rumi'nin 750. Vuslat yıldönümü anma törenleri kapsamında icra edilecek programların tanıtımı amacıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Konya'da, 7 Aralık 2023 - Dünyaca ünlü mutasavvıf ve şair Mevlana Celaleddin Rumi'nin 750. vuslat yıldönümü anma hazırlıkları yapılıyor.

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Bayru Çelebi ve törenlerin organizasyon komitesi üyeleri katıldı.

BU YIL FARKLI ATMOSFERLE TÖRENLER YAPILACAK

Uluslararası projeleri geçen sene hazırladıklarını fakat bu sene deprem dolayısıyla zor bir sene olduğunu maneviyata ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Çelebi, ‘’ Bu vesileyle de Kültür Bakanlığımız ve Konya Belediyemiz vakfımıza destek oldular. Bu atmosferi yaratan herkese Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Hikmetli düşünceleriyle Mevla'nın en önemli şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayan Uzbaş, ''Mevlana bıraktığı eserlerle herkese vesile olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yurt içi ve yurt dışı sema programları gerçekleştirdik. Bugün de Mevlana 750. yılının ilk günü. Bu sene çok farklı atmosferle törenler yapılacak. Bu vesileyle herkesi Konya'da olacak bu güzel atmosfere davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

dsc-0146.jpg

KÜLTÜRÜMÜZÜN SAĞLAM DEĞERLERİ

Tasavvuf ve İslam düşünce tarihinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Mumcu, '' Hz. Mevlana Uluslararası Anma programlarına sizlerle beraber olmaktan onur duyuyorum. Bu hisleri paylaşma vakti. Dünyadaki çatışmaların tesiri altındaki karanlık dünyayı aydınlatmak üzere bugün Hz. Mevlana'yı anmak için bizlere fırsat sunuyor. Onun öğretileri sevgi, barış, huzur ile insanlığa seslenmiş, kalpleri birleştirmiştir. İzlenimi hala gönlümüzde seyrediyor. Bir çok etkinlik gerçekleştirdik. Bir dizi program hazırladık. İstanbul'da Ayasofya Camii'nde Mevlana Gülşeni'ni davetimiz çok şey kattı. Toplam 750 semazen yurt dışından katıldı. Yoğun ilgi gördü. Bu gibi projelerle nitelikli programlar yaptık. Konya’ da Müzik Festivali gerçekleştirdik. Şiirleri ve sözleriyle tevazu ile izlerini yaşamaya devam ediyoruz. Mevlevi düşünce ve eşsiz öğretinin teknik mükemmel ipi bozulmadan nesillere geçer. UNESCO programı başyapıt ilan edilen bizim yoğun girişimimizle dünyaya tanıtılmıştır. Bu değerler kültürümüzün sağlam değerlerini oluşturmaktadır. Tüm insanlığın refahına temenni olmasını diliyorum" dedi.

86431a8b-4b52-4851-b7cd-ecec4b705d74.jpg

İLMİ VE İRFANIYLA VUSLAT'IN EN ÖNEMLİ MECRA OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Mevlana'nın mirasının daim olmasını temenni ederken, süreklilik kazanmasını istediğini belirten Vali Özkan, ''Turizm Bakanlığı'nın faaliyetleri çok güzel ilerlemektedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İlmi ve irfanıyla vuslat'ın en önemli mecra olduğunu biliyoruz. Günümüz de onun sözlerine ihtiyacımız vardır. İstikamet üzere olmak için insanlığın ihtiyacı var. Bu anma ve anlayışlarımız toplumsal tekabül olsun. Asırlık geleneğin muhafaza edilmesi gerekiyor. Alimlerin kenti Konya'da bu gelenek bizler için çok önemli. Mevlana dostlarıma da teşekkür ediyorum. Turizm Bakanlığına ayrı teşekkür ediyorum. Kültürel değerleri sürdürmeye çalışan herkese gönülden teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.