‘Konya’yı kenevirin anavatanı yapacağız’

‘Konya’yı kenevirin anavatanı yapacağız’
 Muhabir
Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Şenyüz, Konya'yı kenevirin anavatanı yapmayı amaçladıklarını belirtti.

80 yıl aradan sonra 2024 yılında Tarım Bakanlığı’ndan alınan izinle Konya Ovası’nda ilk defa Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından deneme ekimi gerçekleştirilen kenevir daha geniş alana yayılıyor. Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, “Konya’yı kenevirin anavatanı yapacağız” dedi.

Konya Ovası’nın ürün desenini genişletmek, üreticinin birim alandan daha çok verim almasını ve kazancını artırmak, bununla birlikte ülke ekonomisine tarımsal verimlilik alanında daha çok katkı sağlamak amacıyla yola çıkan bir grup girişimci çiftçi tarafından kurulan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, ilgili kurum ve kuruluşlarla yaptığı yoğun görüşmelerin ardından Konya’da kenevir ekim iznini koparmıştı.

sinirli-sorumlu-cumra-anadolu-ve-uretim-pazarlama-kooperatif-baskani-mahmut-senyuz.jpg

whatsapp-image-2024-10-15-at-11-09-13-2.jpeg

6cd932d7-c9eb-4982-b164-146857cbec65.jpeg

20240701aw237501-0.jpg

DAHA ÇOK EKİLECEK, ÜRETİMİ ARTACAK

Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, geçtiğimiz yıl yapılan deneme ekiminde elde edilen sonucun iştah kabartıcı olduğunu, elde edilen verim ile birlikte bu yıl daha geniş bir alanda kenevir üretimi gerçekleştirmek için kolları sıvadıklarını ifade etti.

gazetede-kesin-kullanilcak.jpeg

kenevir-1.jpg

kenevir-cumrayi-sevdi-1.jpeg

Konya’da üretilen tarım ürünlerine bir yenisini daha eklemek için çıktıkları yolda büyük bir başarı elde ettiklerini dile getiren Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Çok zorlu bir süreçten geçtik. Bürokratik olarak aşmamız gereken engeller vardı. Kenevir, denetimli ve izne tabi olarak ekimi yapılabilen bir tarım ürünü. Bunun iznini almak için Çumra ile Ankara arasında adeta mekik dokuduk. İzinlerimizi aldıktan sonra uygun tohumu bulma arayışına gittik. Tarım alanındaki uzman akademisyenlerden olan Prof. Dr. Fikret Akınerdem’in danışmanlığında yürüttüğümüz bu süreçte Samsun’dan kenevir tohumlarını temin ettik. Zaman kaybetmeden de ilk deneme ekimini yaptık ve beklentinin çok üzerinde bir verim elde etti. Bu da heves ve arzumuzu artırdı” dedi.

thumbs-b-c-830dd03df3b59a0a7140589c7715af5d.jpg

TOHUM SIKINTIMIZ YOK, İSTEYEN KOOPERATİFİMİZDEN TEMİN EDEBİLİR

Geçtiğimiz yapılan deneme ekiminden büyük verim elde ettiklerini ve buradan elde edilen ürünün 2025 ekim sezonu için ciddi bir tohum sağladığını ifade eden Mahmut Şenyüz, “Hasat ettiğimiz kenevirin neredeyse tamamını tohumluk olarak ayırmıştık. Bu yıl çiftçilerimizden gelen yoğun talep üzerine kendi tohumumuzun yanında Türkiye’nin farklı bölgelerinden de tohum temin ettik. Şu an yeteri miktarda tohumumuz var. Kenevir üretiminden payını almak isteyen tüm üreticilerimize temin edecek kadar tohumumuz elimizde şu an itibariyle mevcut. Daha geniş bir alanda kenevir üretimi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hedefimiz Konya’yı kenevir üretim merkezi haline getirmektir” dedi.

kenevir-2.jpg

whatsapp-image-2024-08-20-at-14-40-37-2.jpeg

whatsapp-image-2024-10-15-at-10-53-32.jpeg

whatsapp-image-2024-10-15-at-10-53-34.jpeg

KURAK DÖNEMDE MÜKEMMEL BİR ALTERNATİF OLDU

Üretim ve bakım maliyetleri itibariyle kenevirin hububat ürünlerine göre çok daha ergonomik olduğuna dikkat çeken Başkan Mahmut Şenyüz, “Buradaki ilk hedefimiz, çiftçilerimize Konya’da kenevir üretiminin gerçekleştirilebildiğini uygulamalı olarak gösterebilmekti. Bunu başardık. Şimdiki amacımız ise kenevirin daha geniş bir alanda ekimini sağlamak. Pazar anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Verimlilik açısından değerlendirildiğinde ise en az maliyetle en yüksek verimi ve birim alandan en iyi geliri sağlayabilecek mükemmel bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinden Konya da nasibine düşeni kuraklık olarak aldı. Kuraklığın etkilerini her geçen gün daha çok hissettiğimiz bu dönemde daha az su tüketip daha çok verim sağlayan bir tarımsal ürün olan kenevir, çok kıymetli bir alternatif olarak kendisini gösterdi. Çiftçilerimizin ilgisi ve talebi de henüz başında olduğumuz bu yolda bizi daha çok azimle çalışmaya teşvik ediyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-10-15-at-10-53-35-1.jpeg

whatsapp-image-2024-10-15-at-10-55-49.jpeg

whatsapp-image-2024-10-15-at-11-09-13-2-001.jpeg

‘SADECE KENEVİR ÜRETMEYECEK, ENDÜSTRİYEL ÜRETİME GEÇECEĞİZ’

“Bu toprakların verdiğini yine bu topraklarda işleyip, bu toprağın insanlarına daha çok istihdam ve daha çok kazanım sağlamak istiyoruz” diyen Başkan Şenyüz, “Kooperatifimiz üretilen kenevirin bu topraklarda işlenmesi ve endüstriyel ürün hale getirilmesi için de yoğun bir mesai harcıyor. Bu doğrultuda da şimdilik şu kadarını söyleyebilirim ki, ulusal ve uluslararası ölçekte birçok görüşmelerimiz oldu, oluyor. Çumra bölgesine kenevirin işlenebileceği endüstriyel tesis veya tesisler kurmaya yönelik girişimlerimiz devam ediyor. Yakın bir zamanda inşallah hem Çumra, hem Konya hem de ülke ekonomisi için çok büyük bir kazanım olacağına inandığımız atılımları gerçekleştirecek ve müjdeli haberleri kamuoyuyla paylaşacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum