Lezzeti baş döndürüyor! Tüketenler iki kez düşünmeli!

Lezzeti baş döndürüyor! Tüketenler iki kez düşünmeli!
Hazır gıda tüketimi son yıllarda hızla arttı. Son zamanlarda özellikle gençler arasında oldukça popüler olan paket noodle makarnalar dakikalar içinde hazır olan yemek vaad ediyor. Peki, noodle zararlı mı? İşte detaylar...

Günümüzde noodle olarak da bilinen hazır gıda makarna tarzı beslenme tüketiminin artmasının insan sağlığında tehlikelere yol açtığını vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sena Nazlı, “Farklı baharat çeşitleri ile hazırlanan noodle, günümüzde en çok tüketilen makarna çeşitleri arasında geliyor. Bu gıdaların içerisinde bulunan Monodosyum glutamat (çin tuzu), çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa sebep oluyor. Noodle, alzhemier ve parkinson, diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalık riskinin arttıracak kadar zararlı bir besindir” ifadelerini kullandı.

noodle-2.png

‘NOODLE TÜKETİMİ PEK ÇOK

HASTALIĞI BERABERİNDE GETİRİYOR’

Düzenli noodle tüketiminin sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğinin altını Dyt. Merve Sena Nazlı, “Son zamanlarda oldukça popüler olan paket noodlelar en çok tercih edilen hazır gıdaların başında yer alıyor. Tüketilen makarnaya benzetiliyor fakat içerik olarak birbirinden oldukça farklı. Bu gıdaların içerisinde bulunan Monodosyum glutamat (çin tuzu), çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa sebep oluyor. İçerisinde bulunan toksik maddeler petrol yan ürünü olarak ifade ediliyor. Mide, bağırsak, alzhemier ve parkinson problemlerine yol açıyor. Bunun yanı sıra bu gıdaların hiçbir şekilde besin değeri bulunmuyor. Güney Kore’de yapılan bir çalışmaya göre; düzenli noodle tüketen bireylerin diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalık riskinin arttığı gözlemleniyor. Bu hazır gıdanın yerine evde çeşitli makarnalarımızı eriştelerimizi eğlenceli hale getirerek yapabiliriz. Tat konusunda da çocuklarımızın daha çok beğendiğini ifade edebilirim” şeklinde konuştu.

merve-sena-nazli.jpg

ÇİN TUZU TÜKETMEK

DOYUMSUZLUĞA MI SEBEP OLUYOR?

Noodle olarak adlandırılan makarna türünün Çin tuzu sebebi ile doyumsuzluğa sebep olduğunu ifade eden Merve Sena Nazlı, “Monodosyum glutamat, beyni uyararak lezzet artırıcı ve iştah artırıcı bir etki gösteriyor. Bu lezzet verici olan katkı maddesini tükettikçe her lokmada sanki ilk kez tüketiyormuş hissini de yarattığından doyma mekanizmasını etkiliyor, besinlerin daha çok tüketilmesine neden oluyor. İşlenmiş ürünlerde biz uzmanlar olarak doyuruculuk beklemiyoruz. Bunun yanı sıra karbonhidratlar kolay parçalandığından kaynaklı çabuk sindirilir. Böylece kişilerde kolayca kilo alımı veya obeziteye yol açabiliyor. Tüketilen cipsler hamburgerlerde de bu çin tuzuna rastlayabilirsiniz. Özellikle bu gıdalar çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor” dedi. •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.