Marmara Denizinde tekrardan müsilaj oluştu
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarar veren müsilaj oluşumunun yeniden ortaya çıktığını açıkladı.
"KİRLİLİK YÜKÜ KRİTİK SEVİYEDE"
İHA'dan alınan habere göre: Müsilajın nedenlerini değerlendiren Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nin uzun yıllar ortalamasına göre 2 derece daha sıcak olduğunu vurguladı. "Deniz yüzeyindeki su sıcaklığı 21 derece, 40 metre derinlikte ise bu sıcaklık 16 dereceye düşüyor," diye ekledi. Karadeniz'den gelen akıntıların durağanlaştığını ve kirlilik yükünün kritik seviyede olduğunu ifade eden Sarı, müsilajın denize bırakılan atıklar ve durağan deniz koşullarının bir sonucu olduğunu belirtti. 2021 yılında alınan önlemlerin yetersiz kaldığını ve Marmara Denizi'nin yeniden risk altında olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'ni korumanın tek yolunun kirlilik yükünü azaltmak olduğunu, aksi takdirde müsilajın balıkçılık ve turizmi ciddi şekilde etkileyeceği uyarısında bulundu.
İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "2021 yılından beri düzenli dalışlarla müsilajı takip ediyorum. Bu süre içinde her hafta dalış yapıyoruz. 23 Ekim 2024'te yaptığım dalışta 10 ile 13 metre arasında müsilajla karşılaştım ve Erdek körfezinin birçok yerinde yayılmış olduğunu gördüm. 25 Ekim'de yaptığım dalışta ise 10 metreden 24 metreye kadar müsilaj vardı," dedi. Kamuoyunun müsilajı yüzeydeki sarı köpükler olarak bildiğini belirten Sarı, "Müsilaj şu an yüzeyden 24 metre derinliğe kadar yayılmış durumda. Umut edelim ki bu durum sadece Erdek körfeziyle sınırlı kalsın," diye ekledi.
Prof. Dr. Sarı, müsilajın 2021'de ortaya çıktığında hızla bir eylem planı hazırlandığını, ancak bu önlemlerin yetersiz kaldığını söyledi. "Müsilaj bir sonuç, nedenlerini ortadan kaldırmadan bu sorundan kurtulamayız," diye vurguladı.
Üç ana tetikleyiciyi işaret eden Sarı, "Birincisi, Marmara Denizi'ni kirletiyoruz. 25 milyon insanın atıklarının en iyi ihtimalle yüzde 55'ini arıtıyoruz; geri kalan yüzde 45'i arıtılmadan denize bırakılıyor. İkincisi, deniz koşullarındaki durağanlık. Üçüncüsü ise küresel iklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi, uzun yıllar ortalamasına göre 2,5 derece daha sıcak," dedi.
Prof. Dr. Sarı, iklim değişikliğine müdahale edemediklerini, ancak Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltmanın mümkün olduğunu vurguladı. "Eğer acil tedbir almazsak, müsilaj kış boyunca Marmara Denizi'nin derinliklerinde devam edecek ve öncelikle balıkçılığı etkileyecek. İlkbaharda su sıcaklıkları yükseldiğinde müsilaj tekrar yüzeye çıkacak ve turizm sektörünü olumsuz etkileyecektir," diye ekledi.
Son olarak, Marmara Denizi'ne bırakılan atıkların azaltılması gerektiğini belirterek, "Marmara Denizi bir atık çukuru değil, balıkların, yengeçlerin, deniz çayırlarının evi," diyerek denizle kurulan yanlış ilişkiyi değiştirmemiz gerektiğini vurguladı.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.