Mucize Anne Şeyma Öztürk'ün hayat mücadelesi filmle anlatılacak
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Şeyma Öztürk'ün, ADA enzim eksikliğine bağlı ağır kombine immün yetmezlik hastalığına karşı verdiği yaşam mücadelesi, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Ecast Productions tarafından çekilen bir filmle tüm dünyaya örnek olacak. Filmin amacı, ADA AKİY hastalarına ilham vermek ve farkındalık yaratmak.
TIP FAKÜLTESİ UZMANLARININ GÖRÜŞLERİYLE ŞEYMA ÖZTÜRK'ÜN HİKAYESİ
Filmde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner ve Çocuk İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Reisli’nin görüşlerine de yer veriliyor. Şeyma Öztürk’ün yaşamı, hastalığın belirtilerinin 40 günlükken başladığı dönemden itibaren ele alınıyor.
HASTALIĞIN İLK BELİRTİLERİ VE ZORLU SÜREÇ
Mucize Anne Şeyma Öztürk, hastalığının ilk belirtilerini şu şekilde anlattı: "Ailem beni sürekli ateş, boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetlerle hastaneye götürüyorlarmış. Zatürre tedavisine başlanmıştı. 10 yaşına kadar geçer denilmişti, ancak iyileşme görülmeyince farklı tetkikler yapıldı. 9 yaşımda immün yetmezlik, 12 yaşımda ise ADA AKİY tanısı kondu. Tanıyı aldığımızda çok şaşırdık, ama doktorlarımıza güvendik ve ne dedilerse yaptık. Geç tanı konulmuş olsa da akciğerlerimdeki sıkıntıya alıştım ve yaşamaya devam ediyorum."
HAMİLELİK SÜRECİ VE DOĞUM HİKAYESİ
Öztürk, hamilelik süreciyle ilgili de şunları söyledi: “Çocuk sahibi olma gibi bir hayalim yoktu, ancak eşimle birlikte çocuk hayali kurduk. Gebelik sürecimde doktorlar, bu hastalıkla anne olan örneklerin olmadığını ve hayatımı riske atmamak için gebeliğe son verilmesi gerektiğini söylediler. Ancak biz bunu kabul etmedik ve sağlıklı bir şekilde bu gebeliği sonuna kadar taşıdık. Oğlum 8,5 aylık doğdu ve hamilelik sürecinde hiçbir problem yaşamadım."
YENİ TANI ALAN HASTALARA TAVSİYELER
Öztürk, ADA AKİY hastalarına da tavsiyelerde bulundu: "Aldığım tedaviler bağışıklığımı güçlendiriyor. İlaçlarımı kullanmasam her hafta grip, boğaz enfeksiyonu geçirirdim. Yeni tanı alan hastalar mutlaka doktorlarını dinlesinler, kendilerini korusunlar ve hayattan kopmasınlar. Hayat bir şekilde devam ediyor."
ADA AKİY HASTALIĞI VE TANI SÜRECİ
ADA AKİY, metabolik bir hastalık olup bağışıklık sistemini yok eder. Prof. Dr. İsmail Reisli, hastalığın tanısı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Hastalığın belirtileri 3 aylıkken başladı ve tekrarlayan enfeksiyonlar, büyüme geriliği gibi sorunlarla hastaneye başvuruldu. O dönemde ADA AKİY için kesin tanı koymak mümkün değildi, ancak 5 yıl sonra kesin tanı koyulabildi. Şu anda ADA enzimi destek tedavisi ve koruyucu antibiyotik tedavileri alıyor.”
ERKEN TANININ ÖNEMİ VE TARAMA PROGRAMLARI
Prof. Dr. Reisli, primer immün yetmezlik hastalıklarının erken tanısının önemini vurguladı: “Hastaların 3’te 2’si tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle hastanelere başvurur. Eğer bağışıklık yetmezliği ve lenfopeni (beyaz kan hücre düşüklüğü) varsa ADA AKİY araştırılmalıdır. Erken tanı, ancak yeni doğan tarama programına dahil edilmesiyle mümkündür.”
GEBELİKTE İLAÇ GEREKSİNİMİ AZALDI
Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, Şeyma Öztürk'ün gebelik sürecini şu şekilde değerlendirdi: "Şeyma çok özel bir hasta. Gebelik süreci beklediğimizden çok daha iyi geçti. Mucizevi bir şekilde gebelik sürecinde ilaç gereksinimi azaldı ve kendini daha iyi hissetti."
ERKEN TANI İLE TAM TEDAVİ MÜMKÜN
Prof. Dr. Güner, ADA AKİY hastalığının erken tanısı ve tedavi sürecinin önemine değindi: “Ulusal yenidoğan tarama programına ADA AKİY’in dahil edilmesi gerekiyor. Bu sayede, erken tanı ve tedaviyle hastalar normal yaşamlarına devam edebilirler.”
Film, tüm dünyaya Şeyma Öztürk’ün mucizevi hikayesini anlatarak, ADA AKİY hastalarına ilham kaynağı olmayı hedefliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.