Multivitamin takviyeleri işe yarıyor mu? Vitamin takviyesine gerçekten ihtiyacınız var mı?
Günlük multivitamin ihtiyacımız besin maddelerinden emilmesi yoluyla gerçekleşir. Bu emilim besinin kalitesi, besin maddelerinin emilimini engelleyen belirli hastalıklar, vitamin ve mineral türü gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Multivitaminler işe yarıyor mu?
Multivitaminlerin etkinliği beslenme ve tıp çevrelerinde hala tartışma konusudur. Multivitaminlerin işe yarayıp yaramadığı, bireyin beslenme ihtiyaçları ve sağlık durumu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
Besin eksiklikleri
Belirli besin eksiklikleri olan bireyler için multivitaminler bu besin maddelerinin yenilenmesinde faydalı olabilir. Özellikle diyet yapanlarda, belirli sağlık sorunları olan veya besin maddelerini emmede zorluk çeken kişiler için faydalıdırlar.
Genel sağlık ve hastalıkları önleme
Multivitaminlerin kronik hastalıkların önlenmesindeki rolüne ilişkin karışık kanıtlar var. Bazı çalışmalar potansiyel bir fayda olduğunu öne sürerken, diğerleri çok az etki olduğunu ifade ediyor veya hiç etki göstermediğini söylüyor. Dengeli beslenen çoğun kişi için multivitaminler sağlık açısından önemli faydalar sağlamayabilir.
Çok sayıda insan multivitamin kullanıyor
Araştırmalarda yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birinin multivitamin aldığını ortaya çıkardı. Genel olarak kadınların multivitamin alma olasılığı erkeklere göre yaklaşık yüzde 6 daha fazla.
Yoğun bir hayat sürüyoruz. Sağlıklı kalmak için gerekli olan meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketip tüketmediğimizi bilmek zor oluyor. Daha sağlıklı kalabilmek için takviye olarak fark türde vitaminleri alıyoruz. Bu besinlerin vücutta emilip emilmediğini biliyor muyuz ve daha da önemlisi, ilk etapta onları almamız gerekip gerekmediğinden emin miyiz?
Günlük multivitamin almalı mısınız?
Harvard Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, bazı hastalıklara besin eksikliği neden oluyor. Bazı hastalıklar belirli besinlerin yeterince besin alınmamasından, bazıları ise vücudun bu besinleri absorbe edememesinden kaynaklanmaktadır.
İskorbüt
En çok bilinenlerden biri, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olan iskorbüt hastalığıdır. Hastalık, deri altında kanamaya, enfeksiyona, anemiye, yara iyileşmesinin yavaşlamasına, kişilikte değişikliklere ve hatta ölüme neden olabilir.
Raşitizm
D vitamini eksikliğinden kaynaklanan raşitizm, pellagra (düşük B-3) ve peri peri (düşük B-1) eksikliğinden kaynaklanır. Bu hastalıklar modern toplumda nispeten nadirdir. Yetersiz beslenen çocuklarda hala nadir raşitizm vakaları görülmektedir.
Multivitaminlere ihtiyacınız var mı?
Hamileyseniz eğer, doğum öncesi folat gibi ihtiyacınız olan multivitaminleri doktor tavsiyesiyle almalısınız. Folat eksikliği bebeklerde spina bifidaya veya anensefali'ye neden olabilir. Emziriyorsanız doğum öncesi multivitamin almaya devam etmelisiniz çünkü emzirme, vücudunuzun ihtiyacı olan çeşitli besin eksikliklerine neden olabilmektedir. Daha fazla süt ve vücut sağlığınız için multivitanimler almalısınız.
Belirli besinlerin emilimini etkileyebilecek çok sayıda ilaç alan yaşlı bireylerin multivitamin almaları gerekmektedir. Çölyak hastalığı olanlarda bazı besin maddelerinin emiliminde de sorunlar olabilir. Bu Alkol kullananlarda da B ve C vitaminlerinin emilimini engelleyen hastaları ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda da multivitaminler alınmalıdır.
Multivitamin almalı mıyım?
Genel olarak konuşursak, sağlıklı gıdaları tüketmekte sorun yaşamıyor ve yeteri miktarda besleniyorsanız eğer multivitaminlere ihtiyacınız yok. Yine de, bir tane almanın hiçbir zararı olmayan bazı durumlar vardır. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız eğer doğum öncesi multivitamin almanız gerekmektedir.
Multivitamin hastalıklardan korunmaya faydalı mıdır?
Araştırmalar, multivitamin almanın kalp hastalığı, kanser ve bilişsel gerileme riskini azaltmadığını göstermiştir.
Multivitaminler, protein ve omega 3 kaynağı olarak baklagiller, tam tahıllar, yağlı balıklar, meyve ve sebzelerin iyi bir alternatif değildir. İhtiyacınız olan en başta sağlıklı ve dengeli beslenmektir.
Multivitaminler ishale neden olabilir mi?
Bazı durumlarda evet, multivitaminler ishale neden olabilir. C vitamini veya magnezyum gibi bazı vitaminlerin yüksek dozları ishale neden olabilir. Ayrıca eğer vücut multivitamindeki bazı bileşenlere karşı hassassa, bu durum mide-bağırsak rahatsızlığına da neden olabilir.
Multivitamin takviyelerini ne kadar süre almalısınız?
Bireysel beslenme ihtiyaçlarına ve sağlık hedeflerine bağlı olduğundan herkese uyacak tek bir cevap yoktur. Bazı insanlar uzun süreli kullanımdan faydalanabilirken, diğerleri belirli eksiklikleri gidermek için yalnızca kısa bir süreliğine ihtiyaç duyabilirler. Kişiselleştirilmiş tavsiye için bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.
Multivitaminler neden midemi bulandırıyor?
Multivitaminler aç karnına alındığında veya midenizi tahriş eden bazı bileşenler içeriyorsa bulantı meydana gelebilir. Özellikle demirin bazı kişilerde mideyi bozduğu bilinmektedir. Multivitamininizi yiyecekle birlikte almak çoğu zaman mide bulantısını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Multivitaminlerde aşırı doz aşımı
Evet, özellikle vücutta birikebilen A ve D vitaminleri başta olmak üzere multivitaminlerin aşırı dozda alınması mümkündür. Doz aşımı, hangi vitamin veya mineralin fazla tüketildiğine bağlı olarak bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.
Multivitaminler ne kadar süre sonra işe yarar?
Multivitaminlerin etkilerini fark etmek için gereken süre değişebilir. Bazı insanlar birkaç gün içinde enerji seviyelerinde veya genel sağlık durumlarında bir fark hissedebilirken, diğerleri için bu özellikle multivitamin belirli bir eksikliği gideriyorsa, birkaç hafta veya aya kadar uzayabilir.
Multivitaminler sivilceye neden olur mu?
Multivitaminler ve akneyi birbirine bağlayan kanıtlar sınırlıdır. Bununla birlikte, B12 gibi bazı takviyelerdeki belirli bileşenler, duyarlı bireylerde cilt sağlığını potansiyel olarak etkileyebilir. Bu yaygın bir yan etki değildir ve bireysel cilt hassasiyetine ve multivitamin bileşimine bağlı olarak ortaya çıkar.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.