Mutfaklardan eksik olmuyordu! Zararları saymakla bitmiyor!

Mutfaklardan eksik olmuyordu! Zararları saymakla bitmiyor!
Beslenme alışkanlıklarımız hayat kalitemizi doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, günlük yemeklerimizde sıklıkla başvurduğumuz hazır bulyonların içerdiği zararlı maddeler nedeniyle sağlık riski taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sena Nazlı, Çin tozu olarak bilinen bu maddenin tehlikeli olduğunu ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtti. Nazlı, “Mono sodyum glutamat (MSG), içerinde yer alan bütün besinlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Bulyonun içerdiği kimyasallardan dolayı, düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; demans, parkinson ve hatta alzheimer gibi sorunlar yol açıyor” ifadelerini kullandı.

bulyon.png

‘BULYONLAR ET VE TAVUK

SUYU OLARAK LANSE EDİLİYOR’

Bulyonların et ve tavuk suyu olarak lanse edildiğini ifade eden Dyt. Merve Sena Nazlı, “Mutfaklarımızda kullanılan bulyonlar et ve tavuk suyu olarak lanse ediliyor. Fakat işin aslı et ve tavuk sularının buharlaştırılarak koruyucu maddelerinin bir araya gelmesi ile insan sağlığına zarar verecek bir gurup zararlı gıda diyebiliriz. Yemeklerin tadını daha lezzetli yapmak adına içerisine katılan bulyonlar birçok hastalığa yol açabilir. Bulyonlarda Mono sodyum glutamat (MSG) isimli zararlı madde bulunuyor. Çin tuzu olarak adlandırılan bu maddenin sağlık sorunlara sebep olması sebebi ile uzak durulması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.

bulyon2.png

BULYONLAR PEK ÇOK HASTALIĞIN DAVETÇİSİ!

Bulyonlarda bulunan sodyumun tansiyon yüksekliğine sebep olabileceğinin altını çizen Nazlı, “Çin tuzu, girdiği yemekte bağımlılık hissi yaratabiliyor. Tekrar tekrar yeme hissini de beraberinde getiriyor. Mono sodyum glutamat (MSG), içerinde yer alan bütün besinlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Bulyonun içerdiği kimyasallardan dolayı, düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; demans, parkinson ve hatta alzheimer gibi sorunlar yol açıyor. Bunun yanı sıra bulyonlarda sodyum fazla bulunur. Sık tüketildiği takdirde tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Bu ürünleri tercih etmek yerine kendi hazırladığımız et ve tavuk sularını dondurucularda muhafaza ederek kullanabiliriz. Farklı baharatlar ile et ve tavuk sularımızı çeşitlendirebiliriz. İçeriğinde zararlı katkı maddesi bulunmayan organik olarak tarif edilen ilik sularını da tercih edebilirler” dedi. •Tülay Gizem Başar

merve-sena-nazli.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.