Nysa'daki "ibadet yolu" Pluto Kore Tapınağı'na çıkacak

Nysa'daki "ibadet yolu" Pluto Kore Tapınağı'na çıkacak
Nysa Antik Kenti'nde, Pluto Kore Tapınağı'na giden tarihi "ibadet yolu"nun ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları başlatıldı.

Nysa Antik Kenti'nde, Pluto Kore Tapınağı'na giden tarihi "ibadet yolu"nun ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları başlatıldı.

İBADET YOLU ORTAYA ÇIKARILACAK

thumbs-b-c-8710130c748fc30dd983888e208c0615.jpg

AA'dan alınan habere göre: Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yer alan Nysa Antik Kenti'nde, Pluto Kore Tapınağı'na giden tarihi "ibadet yolu"nun ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları başlatıldı. Zeytin ağaçları arasında kurulu olan ve 2300 yıl öncesine dayanan bu antik kent, Lidyalılardan Romalılara kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır.

Dönemin hızla akan ve derin boğaz oluşturan ırmağı ile ikiye bölünen Nysa, çifte kent görünümü sunuyor. Gymnasium, tiyatro, stadion, meclis, agora, Akharaka Pluto Kore Tapınağı ve Anadolu'nun en iyi korunmuş kütüphanelerinden birine sahip olan Nysa'da kazı çalışmaları, 1905 yılında başlamıştır.

Kazılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında sürdürülmektedir. Prof. Dr. Öztaner, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında, Nysa'nın batı yakasında yer alan ana caddenin araştırıldığını belirtti.

02-07-18-3-new-folder-12-aa-36260415.jpg

02-07-18-3-new-folder-12-aa-36260418.jpg

Cadde, tapınağa giden "kutsal yol" olarak biliniyor ve burada yapılan kazılarla, caddeye ulaşan hacıların izleri ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Prof. Dr. Öztaner, cadde boyunca yapılan 12 sondaj ile 1,5-2 metreye kadar uzanan dolgu toprak katmanlarını incelediklerini, bu katmanların farklı dönemlere ait kalıntılar barındırdığını söyledi. Çalışmaların hedefi, Nysa'nın cadde-sokak sistemini açığa çıkararak ziyaretçilerin antik dönemdeki yaşantıyı daha iyi hissetmelerini sağlamak.

02-07-18-3-new-folder-12-aa-36260736.jpg

Bu yıl, caddenin batı kısmında 100 metreye yakın ilerleme kaydedilirken, kazıların ilerleyen yıllarda batıya doğru genişlemesi planlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.