Seyitömer Höyüğü'nde 5 bin yıllık haşhaş ve nohut taneleri bulundu
Kütahya'da, termik santral sahasında bulunan höyükte gerçekleştirilen kurtarma kazısında, yanarak korunmuş hububat taneleri gün yüzüne çıkarıldı.
5 BİN YIL ÖNCESİNDEN KALMA
AA'dan alınan habere göre: Seyitömer Höyüğü'nde yer alan 12 milyon tonluk linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları, 1989 yılında Çelikler Holding sponsorluğunda Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından devam ettirilmektedir. Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal'ın başkanlığında, arkeolog, antropolog, restoratör, mimar, seramik uzmanlarından oluşan bir ekip, mayıs ayında başladıkları kazı çalışmalarını sürdürüyor.
Bu yıl, Orta Tunç Çağı ve Erken Tunç Çağı tabakalarına odaklanan kazılarda, özellikle Erken Tunç Çağı'nın en eski yerleşimlerine dair buluntulara rastlandı. Höyüğün mimarisi, günlük yaşam ve tarım ürünleriyle ilgili çeşitli bilgiler elde edildi. Kazılarda, özellikle evlerin planları ve duvar yapılarındaki farklılıklar dikkat çekti. Alt tabakalarda her evin kendi duvarı olduğu görülürken, üst tabakalarda evlerin ortak duvarlar kullandığı tespit edildi. Ayrıca, evlerde bulunan fırınlar, ocaklar ve çeşitli mutfak eşyaları, mekanların sadece ev olarak değil, aynı zamanda atölye olarak da kullanıldığını ortaya koydu.
Kazı sırasında, 5 bin yıl öncesine ait tarım ürünleri de gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular arasında haşhaş ve nohut önemli bir yer tutuyor. Özellikle, nohut ve haşhaşın, bölgenin ekonomik değeri için 5 bin yıl önce de önemli olduğunu vurgulayan Gürdal, bu ürünlerin, hem tarım hem de ticaret açısından büyük bir değere sahip olduğunu belirtti. Haşhaş ve nohudun, yangın nedeniyle karbonlaşmış olarak günümüze kadar ulaşması, bu ürünlerin tarihsel süreçteki değerini daha da pekiştirdi.
Seyitömer Höyüğü, Kütahya il merkezine 26 kilometre mesafede yer alıyor ve tarihi milattan önce 3000'li yıllara kadar uzanıyor. Kazılar, 1989'dan bu yana çeşitli aşamalarda devam etmekte olup, 2019'dan itibaren Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Kazılar sırasında çıkarılan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere müzeye teslim edilmiştir.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.