Soğuk algınlığı ne kadar sürer? Soğuk algınlığından nasıl kurtulursunuz?
Boğaz ağrısı, tıkanmış ve ağrılı sinüsler, yorgunluk mu var?. Elbette, bu "sadece bir soğuk algınlığı" ama berbat sizi hissettirebilir. Hasta olanlar, ne zaman kendini daha iyi hissetmeyi başlayacaklarını merak ediyor.
Bilim insanları hala soğuk algınlığı ve bunların vücudu nasıl etkilediğini açıklıyor. Araştırmacıların kesin olarak bildiği bir şey var ki o da hastalananlarda semptomların bir ayın büyük bir kısmında sürebileceğidir.
Eğer evde biri sürekli hasta gibi görünüyorsa bunun sorumlusu soğuk algınlığı olabilir. Yetişkinler genellikle yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanırlar. Çocuklar yılda altı ila 10 kez kadar soğuk algınlığına yakalanabilir.
Soğuk algınlığı ne kadar sürer?
Soğuk algınlığının ne kadar süreceği kişiye ve semptomlara bağlıdır. Yetişkinlerin çoğu 10 ila 14 gün sonra kendilerini daha iyi hissederken, belirli semptomların düzelmesi daha uzun sürebilir. Öksürük yetişkinlerde ortalama 18 gün, çocuklarda ise 21 gün sürebilir. Burun akıntısı veya tıkanıklığı yetişkinlerde yaklaşık iki hafta, çocuklarda ise yaklaşık bir hafta içinde düzelebilir.
Soğuk algınlığı nasıl başlar?
Soğuk algınlığı sıklıkla boğaz ağrısıyla başlar. Semptomlar ayrıca hapşırma, burun tıkanıklığı veya akıntısı, öksürük ve sulu gözleri de içerebilir. Ateşlenmek genellikle soğuk algınlığıyla ilişkili değildir.
Soğuk algınlığı mı grip mi?
Soğuk algınlığı ile grip arasındaki en önemli farklardan biri gribin hızlı başlamasıdır. Çok çabuk bir kişide yüksek ateş, titreme, ağrıyan kaslar ve eklemler olur. Soğuk algınlığında semptomlar birkaç gün içinde gelişme eğilimindedir.
Soğuk ne kadar süre bulaşıcıdır?
Belirtileri göstermeye başlamadan birkaç gün önce soğuk algınlığını başkalarına bulaştırmanız mümkündür ve tamamen iyileşene kadar bulaşıcı olmaya devam edebilirsiniz. Tipik olarak, soğuk algınlığı olan bir kişi yaklaşık iki hafta boyunca hastalığı bulaştırır.
Soğuk algınlığının ilk 2 ila 3 günü genellikle en kötü semptomları gösterir ve virüsü başkalarına geçirme olasılığınız en yüksek olduğu dönem bu dönemdir.
Soğuk algınlığının nedeni nedir?
Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs vardır. Çoğu rinovirüstür, yani havada yayılırlar ve daha sonra yakın temas yoluyla buruna veya ağza girerler.
Soğuk algınlığının aşısı var mı?
İnsanlar her yıl grip aşısı olabiliyorsa, soğuk algınlığına karşı da bir aşının bulunup bulunamayacağını sorgulamak mantıklı olacaktır. Grip aşısı o yılın en baskın türüne karşı koruma sağlayan bir aşı formülüdür.
Soğuk algınlığına neden olabilecek 200'den fazla virüs bulunduğundan, bilim adamlarının onları bir aşı yoluyla hedef almaları mümkün olmuyor. Ayrıca çok kolay bir şekilde mutasyona uğruyorlar. Araştırmacılar soğuk algınlığı hakkında öğrenmeleri gereken hala çok şey olduğunu söylüyor.
Soğuk hava sizi hasta edebilir mi?
İnsanlar bir virüsle temasa geçtiklerinde, onu soluyarak veya virüsle temas eden bir şeye dokunduktan sonra kendi ağzına veya burnuna dokunarak soğuk algınlığına yakalanırlar.
Soğuk algınlıkları vücuda girdikten sonra solunum yollarımızın iç yüzeylerine kadar ulaşır. Hava soğuk olduğunda ve ciğerlerimiz soğuk havayı soluduğunda vücudumuz soğuk algınlığı virüsünü tespit etmede o kadar hassas değildir. Soğuk havalarda bulaşma riski daha yüksektir.
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?
Soğuk algınlığı çok kötü olabilir ancak grip veya zatürre gibi ciddi zararlara neden olma potansiyellere sahip değildir. Evde tedavi edilebilirler ve tıbbi müdahaleye çoğunlukla gerek yoktur.
Antibiyotikler soğuk algınlığına yardımcı olur mu?
Hayır, antibiyotikler streptokok boğaz ağrısı veya bazı cilt enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Soğuk algınlığı viral enfeksiyonlardır, dolayısıyla antibiyotiklerin onlara faydası olmaz.
C Vitamini soğuk algınlığına yardımcı olur mu?
Bilim adamları, fazladan C vitamini almanın soğuk algınlığını önlemeye mi yoksa şiddetini azaltmaya mı yardımcı olacağı konusunda hemfikir değiller. Ancak vücudun C vitaminine ihtiyacı olduğu ve eksikliği olan kişilerin enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduğu konusunda hemfikirdirler.
Çoğu insanın vücudunda beslenme yoluyla yeterli miktarda C vitamini bulunur. Sigara içen kişilerde C vitamini düzeyleri genellikle daha düşük olur.
Çinko soğuk algınlığına yardımcı olur mu?
Bilim adamları çinko pastillerinin başlangıçta alındığında soğuk algınlığına yardımcı olduğuna dair kanıtlar gördüler. Ancak hala hastalığa ne kadar yardımcı oldukları tartışılıyor. Bazıları çinko pastillerinin soğuk algınlığını üç gün azalttığını söylüyor.
Kışın hastalıklardan kendimi nasıl koruyabilirim?
Soğuk algınlığı için ne zaman doktora gidebilirim?
İnsanlar semptomlarının üç ila dört gün içinde hafiflediğini görmelidir. Kişiler, inatçı ateşi, devam eden kusması veya iyileşmeyen, hatta kötüleşen diğer semptomları varsa bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
İnsanlar ayrıca nefes almada zorluk çekiyorlarsa veya göğüs ağrısı, mide ağrısı, baş dönmesi veya tuhaf davranışlar gibi ani belirtiler yaşıyorlarsa da doktoru aramalıdırlar. Bunlar daha büyük bir sorunun belirtileri olabilir.
Soğuk algınlığından nasıl hızlı kurtulunur?
Sakinleşmek, insanların enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilmesinin tek yoludur. İnsanlar ayrıca sıvı alımına dikkat etmeli ve yeterli sıvı aldıklarından emin olmalıdır.
Soğuk algınlığı için aspirin alınmamalıdır. Ancak insanlar boğaz yumuşatıcı pastiller, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan diğer ilaçları da alabilirler. Öksürük bastırıcılar yalnızca öksürük ağrıya neden oluyorsa kullanılmalıdır. Öksürük, vücudun akciğerlerden mukusu uzaklaştırma yoludur; öksürmek vücut iyileştikçe gerçekleşmesi gereken bir süreçtir.
Soğuk algınlığı ve grip belirtileriyle savaşmak için yapmanız gerekenler
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.