Son yıllarda giderek arttı! Tedavi edilmezse hayati sonuçlara sebep olabilir!

Son yıllarda giderek arttı! Tedavi edilmezse hayati sonuçlara sebep olabilir!
Son zamanlarda alerjik hastalıklarda belirgin bir artış olduğunu belirten Medova Hastanesi Dahiliye, Alerji ve İmmünoloji Uzm. Dr. Ramazan Uçar, alerjilerin tedavi edilmediği takdirde farklı sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan alerjik hastalıklar sağlığı tehdit ediyor. "Hijyen kurallarının hayatımıza adapte olması ile birlikte geçmiş yıllara nazaran daha az enfeksiyon geçiriyoruz. Vücut ne kadar az enfeksiyon geçirirse alerjik hastalıklara o kadar yatkın oluyor" diyen Dahiliye, Alerji ve İmmünoloji Uzm. Dr. Ramazan Uçar, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

2.jpg

‘SON YILLARDA ALERJİLER ARTTI’

Hem dünyada hem de ülkemizde alerji ve alerjiye bağlı hastalıklarda artış olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Ramazan Uçar, “1900’lü yıllardan itibaren tüm dünyada, özellikle sanayileşmesini tamamlamış batı ülkelerindesıklığı ciddi manada artış gösterdi. Bu kadar hızlı bir artış bu durumun sadece genetikle açıklanamayacağını gösteriyor. Bu tablonun en kabul görmüş açıklaması ‘hijyen hipotezi’ olarak bilinir. El yıkamanın artması, temiz su ve gıdaya ulaşımın kolaylaşması ile birlikte geçmiş yıllara nazaran daha az enfeksiyon geçiriyoruz. Ne kadar az enfeksiyon geçirirsek vücut alerjik hastalıklara o kadar yatkın oluyor. Çevresel faktörler de çok önemli. Eskiden kırsal yaşam daha yaygın iken, şimdilerde kentsel yaşam daha ön planda. Elbette yaşadığımız binalar, hava kirliliği ve muhtemelen işlenmiş gıdaların da bu sonuca katkısı var. Bu sebeple son yıllarda alerjilerin arttığını söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı.

1.png

‘ALERJİLER YAŞAM KALİTESİNİ

OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Alerjilerin tedavi edilmediği takdirde yaşamı olumsuz etkilediğinin altını çizen Ramazan Uçar “Alerjiler tedavi edilmediği takdirde farklı sorunlara yol açabilir. Bu durum elbette hangi tür alerji olduğu ile de ilişkili. Örneğin, alerjik nezle tedavi edilmediği takdirde hayatın birçok alanını etkiler. Çocuklar ve gençlerde okul başarını etkilerken, yetişkin bireylerde uyku sorunu ve enerji düşüklüğüne sebep olabilir. Alerjik nezle tedavi edilmediği takdirde kronik sinüzit ve astım gelişmesine sebep olabilir. Göz alerjisi olan hastalarda aşırı göz kaşıması sonucu Keratokonus olarak adlandırdığımız ciddi görme kusurları meydana gelebilir Alerji ilaçlarının da yan etkileri hayatı olumsuz etkileyebilir. En çok tedirgin olduğumuz yan etkilerinden biri de uykudur. Uygun olmayan saatlerde kullanıldığında trafik kazalarına bile sebep olabilir.” şeklinde konuştu.

ramazan-ucar.png

‘HER ALERJİNİN TEDAVİ YÖNTEMİ FARKLIDIR’

Alerjilerin çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebildiğini açıklayan Uçar, “Alerjiler yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Türkiye’de İç Anadolu’da yaşayan insanlar için sıklıkla polen alerjisi ile karşılaşıyoruz. Alerjiler çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntısı, hapşırma, öksürük, nefes darlığı ve gözlerde kaşıntı gibi şikayetleri olanlar bir alerji doktoruna başvurmalıdır. Alerji uzmanları hastaları değerlendirdikten sonra testlerini yapacaklardır. Test sonucu hastanın merakı giderildiği gibi neye alerji varsa ona karşı maruziyeti azaltma önlemleri anlatılır. Tedavide temel iki basamak vardır; birincisi ilaç kullanımı ikincisi ise maruziyeti azaltmak adına dikkat edilecek önlemlerdir. Her alerjiye göre tedaviler farklılık gösterebilir” dedi. •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.