Tarihteki ilk kedi sahipleri Konyalı mı?

Tarihteki ilk kedi sahipleri Konyalı mı?
 Editör
Konya'da bulunan Çatalhöyük kazı alanında kedilerin insanlarla birlikte yaşadığına dair izler bulundu.

Konya'da bulunan Çatalhöyük kazı alanında kedilerin insanlarla birlikte yaşadığına dair izler bulundu.

KEDİLERİN KONYALILAR İLE 9 BİN YILLIK DOSTLUĞU

Konya'da bulunan Çatalhöyük’te sürdürülen kazılar, yalnızca Anadolu’nun değil, dünya tarihinin de en eski yerleşimlerinden birine dair çarpıcı bulgular sunmaya devam ediyor. Bu kez Çatalhöyük’ten gelen bilgiler, bugünün en sevilen evcil hayvanlarından olan kedilerin, belki de tarihte ilk kez bu topraklarda insanlarla birlikte yaşadığına işaret ediyor.

pexels-talhaytan-22944299.jpg

Yaklaşık 9.000 yıl önce kurulan ve tarım toplumunun ilk örneklerinden biri olan Çatalhöyük’te, insan ve kedinin bir arada yaşadığına dair izler bulundu. Arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan kalıntılar ve sembolik figürlerin, bu antik yerleşim alanında kedilerin, tıpkı günümüzde olduğu gibi insan topluluklarının yakınında konumlandığını gösteriyor. Bilim insanları, bu durumu insanların tarıma geçişiyle birlikte fare gibi kemirgenlerin artmasına bağlıyor. Kedilerin bu yerleşim alanlarına çekilmesinin, insan topluluklarıyla kediler arasında doğal bir dostluk geliştirmiş olabileceği düşüncesini güçlendiriyor.

realistic-cats-in-catalhoyuk.png

Çatalhöyük kazılarında ele geçen buluntular, Konya’nın dünya tarihine önemli bir katkı sunduğunu yeniden gösteriyor. Araştırmalara göre, Çatalhöyük insanları kedilerle özel bir ilişki geliştirmiş olmasa bile, bu canlılara hoşgörüyle yaklaştıklarına dair pek çok ipucu bulunuyor. Kediler, kemirgenlerle baş etmede doğal bir çözüm sağlıyor ve insan yerleşim yerlerinin çevresinde kendiliğinden bir uyum sağlıyorlardı.

kedilerin-kokeni-kediler-nereden-geldiler-neden-insanlarla-yasamayi-sectiler-15.jpg

Kazı alanında elde edilen kanıtlar, duvar resimleri ve figürlerin yanı sıra kedi kalıntılarının da varlığını gösteriyor. Kazı ekibi, bu bulguların Çatalhöyük’te insan ve kedinin doğal bir arada yaşam ilişkisinin varlığına işaret ettiğini belirtiyor. Özellikle Neolitik dönemde insanların, tarım toplumunun gereksinimlerini karşılamak amacıyla hayvanlarla daha yakın ilişkiler kurduğunu ve kedilerin burada bir "misafir" olarak kabul görmüş olabileceğini öne sürüyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.