Tunus’ta halk cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Tunus’ta halk cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında
Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta halk, yerel saatle 08.00 itibarıyla ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta halk, yerel saatle 08.00 itibarıyla ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti.

İHA'nın haberine göre: Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta halk, yerel saatle 08.00 itibarıyla ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti.

Tunus'ta halk cumhurbaşkanını seçiyor. Ülkenin yeni liderinin belirleneceği cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said ile Chaab Partisi lideri Zouhair Magzhaoui ve geçtiğimiz günlerde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ayachi Zammel yarışıyor. Sandıklar yerel saatler 08.00'de açılırken, oy kullanma işlemleri saat 18.00'de sona erecek. Seçim sonuçlarının ise 2 gün içinde açıklanması bekleniyor.

iha-20241006aw302330-6-t.jpg

TUNUS'TA SİYASİ TANSİYON YÜKSEK

Tunus'ta siyasi tansiyon, Said'in atadığı seçim komisyonunun geçtiğimiz ay önde gelen 3 adayı diskalifiye etmesinin ardından yükseldi. Bunun üzerine Said'e yakın milletvekilleri geçen hafta idari mahkemenin seçim anlaşmazlıkları üzerindeki yetkisini elinden alan bir yasayı onayladı. Bu mahkeme, Said'in 2022 yılında Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesi ve onlarca hakimi görevden almasının ardından ülkenin son bağımsız yargı organı olarak görülüyor. Oy kullanmak için seçim merkezine gelen Tunuslu Wael ülkedeki atmosfere ilişkin yaptığı açıklamada, "Manzara utanç verici. Aralarında bir cumhurbaşkanı adayının da bulunduğu gazeteciler ve muhalifler hapiste. Ama ben değişim için oy vereceğim" ifadelerini kullandı.

SAİD, 2021'DE SEÇİLMİŞ PARLAMENTOYU FESHETMİŞTİ

Tunus'ta 2011 "Arap Baharı" olarak adlandırılan halk ayaklanmasını takip eden yıllarda yapılan seçimler çok çekişmeli geçmiş ve çok yüksek katılım oranları elde edilmiş olsa da, halkın Tunus'un kötü ekonomik performansına ve elitler arasındaki yolsuzluğa duyduğu öfke hayal kırıklığına yol açtı. 2019'daki seçimle göreve başlayan Cumhurbaşkanı Said, 2021'de seçilmiş parlamentoyu feshedip anayasayı yeniden yazarak yetkilerin çoğunu ele geçirdi ve muhalefet bu hareketi darbe olarak nitelendirdi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.