Türkiye zeytincilikte yeni rekora imza atıyor

Türkiye zeytincilikte yeni rekora imza atıyor
 Editör
Türkiye zeytincilikte yeni bir rekora koşuyor: 2024-2025 sezonunda Dünya liderliği hedefleniyor

Türkiye zeytincilikte yeni bir rekora koşuyor: 2024-2025 sezonunda Dünya liderliği hedefleniyor

ZEYTİN ÜRETİMİNDE YENİ REKOR

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 2009'dan beri sürdürülen rekolte tahmin çalışmalarında bu yıl format değişikliğine gittiklerini belirten Tan, Bakanlık ve il tarım müdürlüklerinin daha etkin olduğu bir modelle çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Bu sezon, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ve ticaret odaları gibi birçok sektör temsilcisiyle geniş katılımlı bir çalışma gerçekleştirildiğini vurguladı.

Dr. Tan, Türkiye'nin zeytin üretiminde büyük bir atılım içinde olduğunu ve son yıllarda elde edilen başarıların tesadüf olmadığını söyledi. Özellikle 2022 ve 2023 yıllarında İspanya'nın ardından dünya ikinciliğini elde eden Türkiye'nin, bu yıl da aynı başarıyı gösterdiğini belirtti.

Rekolte çalışmalarının bilimsel yöntemlerle yapıldığını belirten Tan, 2024-2025 üretim yılında Türkiye'nin yeni bir rekor kırarak 3 milyon 600 bin ton toplam zeytin üretimine ulaştığını açıkladı. Bu üretimin 750 bin tonunun sofralık zeytin olarak ayrıldığını ve Türkiye'yi dünya birinciliğine taşıdığını söyledi. Geri kalan 2 milyon 850 bin ton zeytinden ise 475 bin ton zeytinyağı elde edilmesinin beklendiğini ifade etti.

Tan, bu rakamların Türkiye'nin dünya zeytinciliğinde liderlik hedefi doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgularken, geçtiğimiz yıllardan kalan stokların da zeytin ve zeytinyağı piyasası üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.