Türkiye’nin kuşunu Konya’nın ilçesi besliyor
Yayınlanma:
10 Ekim 2024 Perşembe 12:17
Az su tüketimi, az gübre ile çok verim elde edilmesi, hem danesinin hem de sapının hayvan yemi olarak kullanılması ve bunun yanında gelirinin iyi olması nedeniyle alternatif ürün olarak yetiştirilen kuşyeminde Konya Türkiye’de zirvede
1 7
Adı kuraklık, su kaynaklarının azalması, meydana gelen obruklar ve yer yarıkları ile son yıllarda sürekli gündeme gelen Konya Ovası’nda daha az su tüketen alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi daha büyük önem kazandı.
2 7
Birim alandan alınan verimin daha yüksek olduğu, üreticiye daha az masrafla daha çok gelir kazandıran alternatif tarım ürünlerinin başında ise kuşyemi geliyor.
3 7
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de toplamda 5 bin 684 dekar alanda kuşyemi üretimi yapılıyor. 2023 yılında bu alanda toplan 4 bin 192 ton kuşyemi elde edildi.
4 7
KONYA HEM VERİMDE HEM DE ÜRETİMDE LİDER KONUMDA
TÜİK verilerine göre kuş yemiş yetiştiriciliğinde Konya hem ekim alanı hem de birim alandan alınan verimde lider konumda. Kuşyemi yetiştiriciliğinde Türkiye verim ortalaması 267 kilogram olarak belirlendi. Konya’da ise toplamda 11 bin 290 dekar ekim alanında 3 bin 348 ton kuşyemi üretimi gerçekleştirildi. Konya, dekarda 297 kilogram kuşyemi üretimi ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir verime ulaştı. Konya’yı ise 4 bin 105 dekar ile Eskişehir takip ediyor.
5 7
KONYA’DA KUŞYEMİNİN ÜRETİM MERKEZİ ALTINEKİN
Konya Ovası’nda kuşyemi üretiminin en yüksek olduğu ilçe ise Altınekin olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 10 yıl önce alternatif tarım ürünleri yetiştirebilmek adına yaptıkları araştırma sonucunda kuşyeminin Altınekin’de üretilebileceği kanaatine ulaştıklarını belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Başta kuşyemi için küçük bir alanda deneme ekimi gerçekleştirdik. Sonrasında daha az maliyetle yüksek verim elde ettiğimizi gördük.
6 7
Tabi ürünü üretmek yetmiyor, doğru pazarı da bulmak gerekiyor. Pazarını da bulduktan sonra odamız önderliğinde bölgemizdeki çiftçilere tohumunu temin ederek, üretimini teşvik ettik. Bölgemizdeki çiftçiler de ilgi gösterdi. Geçtiğimiz yıl ilçemiz genelinde 9 bin dekar alanda kuşyemi üretimi gerçekleştirdik.
7 7
Tek yıllık olması, diğer üretilen ürünlere göre az su istemesi, bilinen hastalık ve zararlısının olmayışı, daha az gübre kullanılması, danesinin yanında saplarının da hayvan yemi olarak tüketilebiliyor olması gibi avantajları ile alternatif ürün olarak Konya Ovası’nda ekimi yaygınlaştı. İlçemiz ise bu alanda Türkiye’de zirvede yer alıyor. Hedefimiz üretim alanımızı daha da artırmaktır” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.